Letöltendőt!

Hamis adatokkal csalt ki százmilliós támogatást a tánciskola

Húsz fő ellen emelt vádat az ügyészség annak a tánciskolát működtető alapítványnak a vezetői és munkatársai közül, amely több mint 135 millió forintos állami támogatást csalt ki jogtalanul 2005 és 2008 között Egerben.

2014.05.19 20:56Havariapress

A vádirat szerint az egri székhelyű alapítvány 2005 és 2008 között fenntartója volt egy - részben normatív állami hozzájárulásból működtetett - tánciskolának. A szervezet azonban jogosulatlanul jutott hozzá a normatív állami hozzájárulás egy jelentős részéhez, mert azt nagyrészt fiktív tanulói létszám alapján igényelték, a valótlan létszámkimutatáshoz szükséges személyi adatokhoz pedig különböző trükkökkel, jogosulatlanul jutottak hozzá.

Az így szerzett adatok birtokában nagy számban hamisítottak beiratkozási lapokat, jegyzőkönyveket, illetve valótlan tartalommal vezették a különböző törzskönyveket és jelenléti íveket is. A tanulónként és évenként igényelhető normatív állami hozzájárulás összege 40.000 és 59.000 forint között mozgott, s az ily módon benyújtott igénylésekkel a tánciskola öt féléven keresztül több tízmilliónyi, együttesen több mint 135 milliónyi vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

A Heves Megyei Főügyészség emiatt öt embert folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolt meg; az érintett tánctanárokkal szemben - akik a hamis tanügyi dokumentumokat készítették - többrendbeli közokirat-hamisítás bűntette a vád.

A főügyészség a súlyosabb bűncselekményeket elkövető, a csalássorozatban vezető szerepet játszó vádlottakra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól, az alapítvány kuratóriumi elnöke, mint elsőrendű vádlott, jelenleg is előzetes letartóztatását tölti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.