Minden amit a késedelmi pótlékról tudni érdemes

Folyószámla kivonatot és a pótlékértesítőket küld az APEH

Az adózás rendjéről szóló törvény adóhatósági feladatként írja elő az adózók évenkénti tájékoztatását a folyószámlájukon jelentkező, 1000 forintot meghaladó tartozásról, vagy túlfizetésről, illetőleg az ezen a kiküldést megelőző naptári évre vonatkozó felszámított késedelmi pótlékról.

2008.08.12 12:38ma.hu

Az értesítés folyószámla kivonat és késedelmi pótlékértesítő formájában valósul meg. 2008. évtől új szabály, hogy nem kell értesíteni azokat az adózókat, akik (amelyek) a bevallásukat elektronikus úton teljesítik. Azok az adózók, akiknek legalább egy adónemükön jelentkező egyenleg értéke nem haladja meg az ezer forintot és 2007. évre késedelmi pótlékot sem kell fizetniük, nem kapnak értesítést. 

Ugyanakkor azok az adózók, akik az elmúlt évben ugyan minden kötelezettségüket teljesítették de azokat nem határidőben, hanem késedelmesen fizették meg, ezért késedelmi pótlékuk keletkezett, ennek felszámításáról folyószámla kivonat és pótlékértesítő formájában értesülnek. Végezetül azok az adózók, akiknek a folyószámláján a december 31-i egyenleg legalább egy adónemben értékhatár feletti, de nem kell fizetniük 2007. évre késedelmi pótlékot, csak folyószámla kivonat formájában kapnak értesítést. 

Az Adóhatóság a folyószámla kivonatot és pótlékértesítőt október31-ig postázza. Az elektronikus bevallók az elektronikus tárhelyre kapnak értesítést. Ezeket az értesítőket célszerű az adózó saját nyilvántartásával összeegyeztetni. Eltérés esetén a lakhely illetve a székhely szerinti illetékes Adóhatósághoz fordulhat adategyeztetés céljából. Az Art. úgy rendelkezik, hogy az adó késedelmes megfizetése esetén, a késedelmes napokon fennálló tartozásra a mindenkor érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének mértékével számított késedelmi pótlékot kell az adózónak megfizetni. 

A törvényi előírás arról is rendelkezik, hogy az ugyanazon adóhatóságnál nyilvántartott más adóval kapcsolatban fennálló túlfizetés összegével csökkenteni kell a késedelmi pótlék alapját. Mivel a késedelmi pótléktartozásra további késedelmi pótlékot nem lehet felszámítani. Amennyiben az adózónak volt magánnyugdíjpénztári adónemeken kötelezettsége, és azzal kapcsolatban késedelembe esett, úgy a késedelem miatti pótlék felszámítása külön történik. 

Az egy-egy magánnyugdíjpénztárhoz tartozó tagdíj és önellenőrzési pótlék adónemek pótlékolása külön-külön történik. Amennyiben a folyószámla kivonattal közölt késedelmi pótlék valós késedelmes teljesítések utáni megállapításon alapszik, úgy azt az adózóknak 2008. november 17-ig kell megfizetniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.