Ukrajna

Túl kevés pénz jut a csernobili áldozatoknak

Az ukrán költségvetés csak a nyolcadát tudja állni azon kedvezményeknek, amelyek a 27 éve történt csernobili atomerőmű-katasztrófa túlélő áldozatainak járnának.

2013.05.27 00:29MTI

Natalia Korolevszka szociálpolitikai miniszter a Zerkalo Nedeli című kijevi hetilapnak nyilatkorva elmondta, hogy az idei költségvetésben a kétmillió csernobili károsult kedvezményeinek biztosítására mintegy 11 milliárd hrivnya (1,37 milliárd dollár) áll rendelkezésre. 

Ezzel szemben 88 milliárdra (11 milliárd dollár) lenne szükség ahhoz, hogy mindazokat a támogatásokat finanszírozni tudják, amelyeket a még szovjet időkben elfogadott, vonatkozó törvény előír. 

Az érintettek támogatása még így is bőkezűbb, mint a többi szociálisan rászoruló csoporté. "Összehasonlításképpen: a gyermekes és az alacsony jövedelmű családoknak, az árváknak, a születésüktől fogva fogyatékkal élőknek, valamint a fogyatékos gyermekeknek - vagyis a 13 millió leginkább rászoruló ukrán állampolgárnak - járó kifizetésekre az idei költségvetésben mintegy 40 milliárd hrivnyát irányoztak elő" - fejtette ki a 45,5 milliós Ukrajna szociálpolitikai minisztere. 

Másként fogalmazva, egy árva vagy egy rokkant támogatására idén átlagosan mintegy 3077 hrivnyát (385 dollár) fordít a ukrán állam, miközben a csernobili atomerőmű-katasztrófa károsultjainak kedvezményeire az államháztartás fejenként 5,5 ezer hrivnyát (688 dollár) költ. Korolevszka szavai szerint jelenleg elsősorban a csernobili áldozatok gyermekeinek problémáira igyekeznek megoldást találni - mivel ők a 18. életévük betöltésével elveszítik a kedvezményekre való jogosultságukat -, valamint a csernobili áldozatok özvegyeinek helyzetére.
 
Emellett rendet kívánnak tenni a kedvezményeket elbíráló regionális bizottságokban - tette hozzá. "Azt gondolom, hogy e feladatoknak a megoldásával, tovább tudunk lépni azon az úton, amelyen haladva helyre tudjuk állítani a társadalmi igazságosságot a csernobili katasztrófa áldozatai számára" - hangsúlyozta Natalia Korolevszka. 

Az ukrajnai Csernobilban 1986. április 26-án következett be a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége. A Kijevtől 130 kilométerre működő erőmű négyes reaktorát egy felelőtlen, nem engedélyezett kísérlet következtében két robbanás vetette szét, felszakítva az épület tetejét és falait. 

A reaktorban tíz napig lángolt a tűz, és több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a II. világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanását követően.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.