Csernobilből ötször ennyi szabadult ki

Fukusima - Kétszer annyi cézium került a légkörbe, mint hitték

A japán meteorológiai kutatóintézet közölte: a korábbiakban becsültnél kétszer több radioaktív céziumizotóp került a légkörbe a fukusimai atomerőműben egy évvel ezelőtt történt nukleáris baleset során.

2012.02.29 09:13MTI

Az új adatok szerint a március 11-i földrengés és szökőár következtében történt balesetben legkevesebb 40 ezer terabecquerel cézium került a levegőbe, ami körülbelül az ötöde annak a mennyiségnek, amely a csernobili atomkatasztrófa idején szabadult ki. Korábban a japán szakértők 20 ezer terabecquerelre becsülték ezt a mennyiséget.
   
A cézium-137 sugárzó izotóp a legveszélyesebb anyag azok közül, amelyek a fukusimai baleset után beszennyezték a környezetet. Ez a hasadóanyag ugyanis felgyülemlik a szervezetben, s izomkárosodást, illetve daganatos betegségeket okozhat. Felezési ideje körülbelül 30 év.
   
Összességében a fukusimai nukleáris baleset következtében mintegy 770 ezer terabecquerel mennyiségű hasadóanyag került a szabadba. Ezek azonban jobbára rövid felezési idejű hasadóanyagok voltak - jód 131-es esetében nyolc nap a felezési idő -, s már nem jelentenek veszélyt. 
   
A japán infrastrukturális minisztérium által szerdán közzétett vizsgálat kimutatta, hogy Japán 19 nagy, keleti parti  kikötője közül nyolc nem vészelne át a fukusimaihoz hasonló szökőárat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.