Április közepén megkezdik a munkálatokat

Új védőburkolatot kap a csernobili "szarkofág"

Volodimir Holosa, az atomerőmű körüli tiltott övezetet felügyelő ukrán állami ügynökség vezetője közölte: április közepén kezdik meg a csernobili atomerőmű negyedik reaktora fölé emelt szarkofág új védőburkolatának összeszerelését.

2012.03.06 16:41MTI

Az új védőépítmény fémszerkezeteinek szerelése április közepén kezdődik és 2015 közepén fejeződik be, 2015 végéig pedig a hermetizálást is befejezik.
   
A fémszerkezeteket, amelyekből az új védőárkád épül, szilárdsági próbának vetették alá, és most szállítják Olaszországból a csernobili építési területre – mondta el Holosa. Hozzátette, hogy a negyedik energiablokk közelében már felépült az a speciális terület, amelyen a boltív formájú új építményt összeszerelik. Az építési munkálatokat a Novarka francia konszern által foglalkoztatott több tucatnyi ukrán alvállalkozó végzi.
   
Az építkezés nagyrészt automatizált, de az összeszerelésben így is 2500-3000 ember vesz részt.
   
A Novarka 935 millió euró értékben kötött szerződést a "boltív" megépítésére. Ukrajna 6 százalékában vesz részt a projekt költségeiben, a fedezet nagy részét a 2011. áprilisi adományozói konferencián gyűjtötték össze.
   
A tervek szerint a "boltív" magassága 105 méter, a hossza és a szélessége 150, illetve 260 méter. Az építményt a régi szarkofág előtt kialakított területen szerelik össze, és kész állapotban tolják a reaktor fölé.
   
A csernobili atomerőmű 4. reaktorblokkjában 1986. április 26-ra virradóra történt robbanás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.