Meghalt Jirí Dienstbier

Elhunyt Václav Havel egykori tanácsadója

Meghalt Jirí Dienstbier, akinek minisztersége idején bontották le a vasfüggönyt Csehszlovákia és Németország között, illetve akkor hagyta el a szovjet hadsereg Csehszlovákiát.

2011.01.08 17:19MTI

Hetvenhárom éves korában szombaton Prágában meghalt Jirí Dienstbier, az 1989-es rendszerváltás utáni első csehszlovák külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

Az egykori újságíróból, majd ellenzéki aktivistából lett politikus azzal vált híressé, hogy minisztersége idején bontották le a vasfüggönyt Csehszlovákia és Németország között, illetve akkor hagyta el a szovjet hadsereg Csehszlovákiát. Dienstbier 1990 és 1992 között irányította a csehszlovák szövetségi diplomáciát.

A Cseh Szociáldemokrata Párt színeiben 2008-ban szenátori bársonyszéket szerzett Dientsbier hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el a prágai Vinohrady kórházban - közölte az elhunyt családja.

Jirí Dienstbier a hatvanas évek közepén a csehszlovák közszolgálati rádió nyugat-európai, közel-keleti majd amerikai tudósítójaként vált ismertté. Miután elítélte Csehszlovákia 1968-as lerohanását a Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei által, kizárták a kommunista pártból, és újságírói munkát nem folytathatott.

Az elsők között írta alá 1977 elején a Charta 77 ellenzéki felhívást, s hosszabb ideig a mozgalom szóvivője volt. Ellenzéki tevékenységéért - a szocialista köztársaság rendjének felforgatására irányuló tevékenység címén - három év börtönbüntetésre ítélték. 

A "bársonyos forradalom" után a szövetségi kormány tagja lett, majd Václav Havel államfő személyes tanácsadója volt. A kilencvenes évek második felében az ENSZ emberi jogi megbízottjaként működött a volt Jugoszlávia területén. Az ezredforduló után neve cseh államfőjelöltként is felmerült.

Jirí Dientsbier a rendszerváltás utáni csehszlovák politika egyik meghatározó és fontos személyisége volt.

Forrás: Viktor Chlad

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.