A foci vb-n debütál, a szakértők kritizálják

Tüskés tamponnal az erőszak ellen

Úgy kell felhelyezni, mint egy tampont, a belsejében lévő tüskék pedig fennakadnak az erőszaktevő péniszén - az új találmányt az erőszak áldozatává vált nők üdvözlik, a szakemberek viszont a veszélyeire hívják fel a figyelmet.

2010.06.23 17:57ma.hu

Sonnet Ehlers kutatóként dolgozik egy dél-afrikai kórházban, és számos megerőszakolt áldozattal került kapcsolatba munkája során. Sokáig tehetetlenül nézte, mennyire kiveszett az élet az ilyen nők szeméből, mígnem egyik betege, egy 20 éves fiatal nő váratlan megjegyzéssel adott neki ötletet.

„Bárcsak lennének fogaim ott lenn”
– mondta, és Ehlers 40 évvel később megalkotta a tökéletes eszközt, ami a Rape-Axe nevet kapta.

A kicsiny szerkezet rugalmas latexből készül, és számos mérnökkel, nőgyógyásszal és pszichológussal folytatott konzultáció eredményeképp tökéletesen illeszkedik a női testbe.

Felhelyezése egy tamponéhoz hasonló, a trükk pedig a belsejében van: apró, visszafelé hajló műanyag fogacskák gondoskodnak arról, hogy az erőszaktevőnek elmenjen a kedve a további tevékenységtől. Igaz, magát a behatolást ez már nem tudja megakadályozni, de ha egyszer beleakadt a pénisz felszínébe, onnan már csak szakszerű orvosi segítséggel lehet eltávolítani, addig pedig még az egyszerű vizelés is erőteljes fájdalmakat okoz. A Rape-Axe-et nem véletlenül pont a foci vb-n dobták piacra, Dél-Afrikában a legmagasabb a nemi erőszakok száma, és az AIDS is jelentős rizikót jelent.

Ehlers doktornő szerint az eszköznek annyira aprók a hegyes kampói, hogy nem sérti fel vérzésig a pénisz felszínét, így az AIDS nem terjedhet át az áldozat szervezetébe. Azok a nők, akik már átestek hasonló krízisen, lelkesen üdvözölték az új eszközt, véleményük szerint mivel kívülről nem lehet tudni, ki használja és ki nem, az erőszakolókat ez el fogja riasztani. A pszichológusok ugyanakkor más veszélyekre hívják fel a figyelmet: szerintük kiszámíthatatlan, hogy a meghiúsult nemi aktus és a kínzó fájdalom mit vált ki az erőszaktevőből, nem történik-e még nagyobb tragédia. Olyan vélemény is akadt, amely szerint ha többen rontanak egy nőre, akkor csak az első erőszaktevő jár rosszul, a többi ellen ez a kis eszköz már nem nyújt védelmet.

Dr. Ehlers szerint ezek a kockázatok eltörpülnek a várható előnyök mellett, úgy véli, nem tudja megakadályozni, hogy a jövőben is áldozattá váljanak a nők vagy akár halállal végződjön a támadás, de legalább csökkenhet ezek száma. Ráadásul a dél-afrikai nők eddig túl kockázatos módszerrel próbáltak védekezni: szivacsba vagy műanyag kupakba rejtett borotvapengét tettek a hüvelyükbe, ami őket magukat is felsérthetett, és a nemi fertőzés ellen nemhogy nem védett, de a vérzés miatt semmi nem állt az AIDS útjába. Elterjedt a nők közt a rendkívül szűk és rövid biciklisnadrág, amit az erőszakolók nem tudtak lerángatni, ez is némi védelmet nyújtott eddig, de nem lehetett biztosra menni.

Ehlers azt mondja, a nők valósággal könyörögtek neki, amikor megtudták, hogy megszületett a várva várt védekezőeszköz. Valódi

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.