Életmód

A világ végén legtisztább a levegő - mutatjuk, hol van ez a hely

Kevés utazó jut el a "világ peremeként" ismert régióba. De akiknek mégis sikerül, hatalmas sziklákat, szélfútta pusztákat és fekete homokos strandokat találnak, amelyek szembetűnő kontrasztot alkotnak a hegytetők barnaságával. Ez az elszigeteltség nemcsak gyönyörűen megőrizte a hely vadságát, hanem egy szokatlan hírnevet is adott neki: a légszennyezettségi adatok szerint itt található a Föld legtisztább levegője.

2023.09.26 19:52ma.hu

Cape Grim, egy távoli félsziget az ausztráliai Tasmánia északnyugati csücskéhez közel, amelyet gyakran a világ peremének, szélének vagy végének is neveznek. Miközben a világ azon fáradozik, hogy konkrét, hatékony megoldásokat találjon a légszennyezésre és az éghajlatváltozásra, ez az egy hely kiemelkedik, amely a legtisztább, belélegezhető levegőt kínálja minden élőlény számára.

Miért olyan tiszta itt a levegő?
Az egyedülálló élmény egyik fő oka a földfolt távoli fekvése. Kevés utazó jut el Cape Grimbe, és a levegő minőségét mérő állomás szerint itt a legtisztább a levegő a világon.

A Cape Grim sziklás hegycsúcsain álldogálva elrepíthetnek a vad széllökések, amelyekről a vidék híres, és amelyek elérik a 180 km/órás sebességet is, és az Antarktiszról szállítják az érintetlen levegőt.  

A Tasmániától nyugatra fekvő tenger a bolygó leghosszabb összefüggő óceánterülete, és a Grim-fok az a hely, ahol az Üvöltő negyvenesek (Roaring Forties)  - a 40° és 50° szélesség közötti erős nyugati szelek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Déli-óceán a Föld egyik legveszélyesebbjévé váljon - a tengeren megtett hosszú út után a partvonalba csapódik. Mivel a szél az egész óceánon átutazott, a szárazföldek zavarása nélkül, ezek a legtisztább levegőminták a Földön.

Mennyire fontos?
Tudósok, politikai döntéshozók és aktivisták világszerte fáradhatatlanul dolgoznak a levegőminőség nyomon követésén, az ipari és közlekedési forrásokból származó kibocsátások csökkentésén, valamint olyan fenntartható gyakorlatok előmozdításán, amelyek védik bolygónk törékeny légkörét.

A tiszta levegőért folytatott törekvés nemcsak a környezet megóvásáról szól, hanem az emberi egészség védelméről és a jövő nemzedékek számára fenntartható jövő biztosításáról is.

A tény a marketingeseknek is lehetőséget adott. Palackozott tasmániai levegőt árulnak, hogy a világ szennyezett helyein élő embereket egészséges, szeplőtlen levegővel lássák el. A BBC beszámolója szerint egy palackban körülbelül 130 belégzésnyi friss tasmániai levegő van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.