Állati

Több ezer 26 centis péniszhalat mosott partra a víz - a horgászok azt sem tudták, hova nyúljanak

Az urechis unicinctus néven ismert halakat egy vihar után sodorta partra a víz Argentínában. A horgászok a partra özönlöttek, hogy összeszedjék őket csalinak.

2023.07.21 16:55ma.hu

Több ezer, 26 centis péniszhalat mosott partra egy bizarr jelenség Argentínában. A zord kinézetű tengeri férgek, hivatalos nevükön urechis unicinctus, a Rio Grandétól északra fekvő Multillar strandjait lepték el.

A lények egy heves vihar után hétfő délután özönlöttek a partra. Ez nem ritka jelenség Argentínában: korábban már többször is halmokban álltak a tengeri férgek az ország déli részén a partok mentén, miután a viharos időjárás felkavarta őket.

A tengeri férgek meglehetősen durva kinézetük ellenére Ázsiában nagyon keresettek gyógyhatásuk miatt.

A helyi horgászok azóta a jelentések szerint a tengerpartra özönlöttek, hogy összegyűjtsék a péniszhalakat, mivel kiváló csalinak tartják őket, különösen a sügér halászatakor.

A tengeri férgek ezreit már korábban, 2019-ben egy kaliforniai tengerparton is partra mosta a víz, és a tengeri férgek kisebb csoportjait korábban Argentína partjainál is észlelték.

A férgek szeretnek betemetkezni a homokba, de az óceán viharai és hullámzása könnyen partra vethetik őket

A fosszilis bizonyítékok szerint a lények 300 millió éve léteznek. Egyetlen urechis unicinctus akár 25 évig is élhet.

Míg egyes emberek kifejezetten vadásznak az élőlényekre, nagyobb halak, cápák, sirályok és vidrák is versengenek azért, hogy zsákmányul ejtsék a férgeket.

A faj különösen Ázsiában vált ismertté, ahol magas aminosav-koncentrációjuk miatt nyersen fogyasztják őket gyógyhatásuk miatt.

Általában élve árulják őket a halpiacokon, ahol a vásárlók külön kiválaszthatják a kívánt példányt. Ízüket enyhének mondják, és a kagylóhoz hasonló állagúak.

Míg a legtöbb ázsiai országban az a szokás, hogy a tengeri férgeket nyersen fogyasztják, Kína egyes régióiban inkább kiszárítják az élőlényeket, hogy tovább eltarthatók legyenek. A péniszhalakat aztán rehidratálják fogyasztás előtt, mielőtt megsütnék őket.

Általában a kínai tengerek sekély vizében halásznak rájuk, de világszerte megtalálhatók a víz alatti homokjáratokban is.

Japánban is csemegének tartják a halat, és szójaszósszal és ecettel párosítják sashimihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.