Közlekedés

Lengyelország a tiltakozások miatt leselejtezi a sátáni buszt

A közlekedési vállalat a katolikusok panaszai miatt átszámozta a Hel-t kiszolgáló 666-os járatot

2023.06.15 08:56ma.hu

A lengyelországi Pomeránia tartományban található Hel balti-tengeri üdülőhelyet többé nem fogja kiszolgálni a 666-os buszjárat - jelentette be szerdán a helyi közlekedési vállalat. A PKS Gdynia a római katolikus egyház panaszaira hivatkozott a lépés egyik okaként.

Az útvonalat június 24-től számozzák át - mondta Marcin Szwaczyk, a közlekedési vállalat vezetője a Trojmiasto hírportálnak.

"A számot 666-ról 669-re változtattuk, hogy kevésbé legyen ellentmondásos és kevésbé feltűnő" - mondta Szwaczyk. "Számunkra az a legfontosabb, hogy a buszok közlekedjenek, és hogy az útvonalakat megfelelően kiszolgálják. A vonalszám másodlagos."

Még 2006-ban a vállalat elődje a 650-664-es számokat a tanév során közlekedő buszjáratokhoz, a 665-669-es számokat pedig a szezonális járatokhoz rendelte. Valamikor az angolul beszélő látogatók észrevették a szójátékot, hogy a 666-os útvonalon a "pokolba" mennek, és a vonal turisztikai látványossággá vált.

A mémútvonal olyan népszerűvé vált a külső látogatók körében, hogy a mintegy 10 000 lakosú Hel időnként túlzsúfolt lett a nyári strandszezonban. Egyes turisták csak azért utaztak a félszigetre, hogy a buszon utazhassanak.

Míg a "sátánbusz" jó üzletnek bizonyult, a hagyományosan katolikus országban egyesek kevésbé jóindulatúan fogadták. A keresztény számmisztika a 666-ot az ördöggel hozza összefüggésbe, a Jelenések könyvének egy sora alapján, amely a "fenevad számáról" szól.

Még 2018-ban a Fronda című katolikus újság "sátáni ostobaságnak" nevezte a szójátékot, és azzal érvelt, hogy az könnyelműen kigúnyolja a "lélekhalál és az Isten szeretetétől való elszakadás borzalmait". A kiadvány közölte, hogy felszólítja a lengyel kormányt a beavatkozásra, ha a PKS Gdynia nem változtatja meg az útvonalszámot.

"A Helbe közlekedő 666-os buszvonal, hogy röviden és nyersen fogalmazzunk, a lengyel állam keresztény rendjét és alapjait, és ezáltal - mindannyiunk jólétét támadja" - jegyezte meg a lap.

Most, hogy a vállalat meghajolt a nyomásnak, Szwaczyk elmondta, hogy elárasztották a panaszok a másik táborból. "Megdöbbentő, hogy a régi számozás támogatói közül hányan fordultak hozzánk" - mondta a Trojmiasto című lapnak, hozzátéve, hogy elképzelhető, hogy a 666-os út visszatér - talán nem idén, de talán jövőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.