Túl sok vizet szorít ki a PET-palack-uszály

Elakadt a hulladékból készült dereglye: kekeckednek a hatóságok

Elakadt a cseh-német határon egy több mint 5000 pillepalackból készült dereglye, amellyel egy cseh aktivistacsoport a németországi Hamburgba akart eljutni az Elbán.

2014.07.24 13:29ma.hu

Az aktivisták azért szerettek volna Hamburgba jutni, hogy felhívják a figyelmet az egyre több műanyaghulladék okozta problémákra. A kizárólag eldobott PET-palackokból, vagyis szemétből épült tutajt azonban a német hatóságok feltartóztatták Decinnél, mivel kiderült, hogy a hajó vízkiszorítása meghaladja az egy tonnát, márpedig az utasok közül senkinek nincs vízijártassági igazolványa, amely ilyen hajónagyság fölött elengedhetetlen.

A Decinnél rekedt csoport ezért felhívásban keres olyan, hajóvezetői jogosítvánnyal rendelkező segítőt, aki elkísérné őket a közel 900 kilométeres útra.

Fotó: Deník/Karel Pech (A galériához KATT a képre!)


Az alapanyag után Petburgnak elnevezett tízméteres, emberi erő hajtotta pillepalackhajó utasai augusztus közepére tervezték az eljutást a közép-csehországi Nymburgból Hamburgba, de a váratlan malőr miatt az út késedelmet szenvedhet.

Az ötfős legénységből négyen pedállal hajtják a hajót, ötödik társuk autóval a szárazföldön kíséri őket. A tutajon egy kis kabin is található - ugyancsak pillepalackokból -, amelyben a személyzet tagjai álomra hajthatják fejüket. A pilletutaj kormányát biciklialkatrészekből fabrikálták.

Jan Kara, az expedíció vezetője elmondta, hogy csigatempóban haladnak, s olykor még a gyalogosok is megelőzik őket a folyóparton. Céljuk azonban nem gyorsasági rekord felállítása, hanem az, hogy a nagy német kikötővárosban pár napot elidőzve felhívják a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire és ott a jövő nemzedékeinek szóló üzenetet helyezzenek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.