Gyarapodott a két állatkert népe

Majominvázió: Veszprémben katták, Miskolcon Liszt-majmocskák születtek

Veszprémben négy gyűrűsfarkú majmocskával, más néven kattával, Miskolcon pedig két gyapjasfejű tamarinnal, ismertebb nevén Liszt-majmocskával bővült az állatkert lakóinak száma.

2012.03.14 17:29MTI

Négy kis gyűrűsfarkú maki, más néven katta látta meg egyszerre a napvilágot a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. Szabó Petra szóvivő elmondta: az állatkert gyűrűsfarkúmaki-családja (amely egy hímből és annak három nőstényéből áll) a sikeres tenyészprogramnak köszönhetően minden évben apróságokkal örvendezteti meg a látogatókat és a szakembereket.

A most világra jött négy kölyök két anyától született, melyek egyelőre egész nap hátukon, illetve hasukon hordozzák kicsinyeiket, de nevelésükből az egész csapat ki fogja venni a részét.

A kattáknál a nőstények a domináns egyedek, ők keresik ki a nekik szimpatikus hímet. Azt a hímet pedig, amely nem nyeri el tetszésüket, elűzik a csapatból. A veszprémi állatkertben két kattacsapat él: a tenyészcsapat, mely most négy kölyökkel gazdagodott, valamint egy csak hímekből álló csoport, mely a vörös varikkal és impalákkal együtt látható a makiösvényen - magyarázta Szabó Petra.

Az apróságokat minden látogató megcsodálhatja a barnamedvékkel szembeni kifutójukban. A katták Madagaszkárról származnak, könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, melyet járás közben magasra emelnek. Mókás külsejükkel és játékos viselkedésükkel mindig elnyerik a látogatók rokonszenvét.

Fotó: MTI Archív


Eközben Miskolcon is ünnepelnek: ott a hét elején két Liszt-majmocska (nevét a híres zeneszerzőre emlékeztető hajkoronájáról kapta) látta meg a napvilágot. Az állatkertben tavaly álltak párba a Liszt-majmocskák, a frigynek most lett meg a várva várt eredménye.

A szaporulatnak nemcsak azért örülnek nagyon az állatkert munkatársai, mert először szaporodtak Miskolcon a látványos megjelenésű kis majmok, hanem azért is, mert a Liszt-majmocskát a szabad természetben a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolják. Mindössze 6000 egyedük él vadon, állatkerti állományát is összehangolt tenyészprogram keretében szaporítják.

A miskolci Liszt-majmocskák - más néven gyapjasfejű tamarinok (Saguinus oedipus) - története 2010-ben kezdődött, amikor a hím megérkezett Csehországból, az Ostravai Állatkertből. Tavaly nyáron költözhetett össze ifjú arájával, aki a Nyíregyházi Állatkertből érkezett.

A két kölyök teljesen egészségesnek, erőteljesnek és jól fejlettnek tűnik. Hol anyjuk, hol apjuk hátán kapaszkodnak, hiszen nagy szerep hárul a kölyöknevelésben a hímekre is. Az újszülöttek ugyanis a felnőtt állatok méretéhez képest nagyok és jól fejlettek, így a nőstények számára a szoptatás önmagában is megterhelő, ezért a hímek magukra vállalják, hogy a nap nagy részében ők hordozzák utódaikat.

A látogatók csütörtökön már megtekinthetik a kismajmokat, mi több, az állatkertet a hosszú hétvégén felkeresők akár a mamája erszényéből egyre többször kikandikáló kiskengurut is megpillanthatják, sőt újszülöttek várják a vendégeket a vaddisznóknál is. Az elmúlt hetekben világra jött kecskegidák és bárányok szintén gyorsan cseperednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.