100 év után kapta meg az elismerést

Kitüntették a Titanic hős vegyészét

Száz évnek kellett eltelnie, míg elismerték a Titanic egyik utasának, egy vegyésznek a hőstettét: a posztumusz kitüntetést azért kapta, mert átadta helyét a mentőcsónakban egy nőnek. Őt akkor látták utoljára.

2012.02.21 11:29MTI

Száz évvel lovagias tette után tüntet ki egy tudós brit társaság egy francia vegyészt, aki a Titanic hajótörésekor átadta az egyik női utasnak a helyét a mentőcsónakban. A férfinak a katasztrófa után nyoma veszett.

A 36 éves René Jacques Lévy az óceánjáró hajótörésekor "átadta a helyét az egyik női utasnak, búcsút mondott, a hajóhídon maradt, és soha többé nem látták" – írta közleményében hétfőn a Brit Királyi Vegyész Társaság, amely áprilisban adja át a posztumusz kitüntetést a férfi egyik leszármazottjának.

A tudományos társaság egy franciaországi zsidó családfakutató társaság archívuma segítségével bukkant a vegyész történetére. René Jacques Lévy 1875-ben született a kelet-franciaországi Nancyben, 1903-ban feleségével és három lányával Kanadába emigrált. 1912-ben tért vissza Európába, hogy részt vegyen egy temetésen, majd felszállt a Titanicra, hogy visszatérjen.

Kabinját több utassal, közöttük egy amerikai nővel osztotta meg. Naplójában az amerikai nő leírta, hogyan segítette Lévy és két másik utas a mentőcsónakba, majd búcsút intettek neki. "Viszontlátásra" – kiáltotta. "Úgy gondoltam, hogy a Titanic hajótörésének 100. évfordulója alkalmából helyes üdvözölni kollégánk bátorságát és udvariasságát" – hangsúlyozta David Phillips professzor, a Brit Királyi Vegyész Társaság elnöke közleményében.

A Titanic, amely Southamptonból indult New Yorkba, 1912. április 14-én elsüllyedt, két és fél órával azután, hogy első atlanti-óceáni útján jéghegynek ütközött. Több mint 1500 ember vesztette életét a katasztrófában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.