Elkaszálta az UNESCO az indítványt

Nem lesz kulturális örökség a Bécsi Bál

Mégsem lesz osztrák kulturális örökség a hagyományos bécsi bál az UNESCO osztrák bizottságának döntése alapján - vált ismertté a csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményből.

2012.01.20 10:29MTI

Eva Nowotny, az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezete osztrák bizottságának elnöke sajnálatát fejezte ki az ügy miatt, és közölte, hogy a testület úgy döntött: a bécsi bál gyűjtőfogalma alatt beterjesztett rendezvényeket haladéktalanul visszavonja a listáról.

Az ügy azért vert fel nagy port, mert a hagyományos bálok sorába felvették a WKR-bált, azaz a Wiener Korporations-Ballt is. A bált adó szervezet bírálatok szerint szélsőjobboldali egyesületek "kirakata", az esemény pedig osztrák és német neonácikat vonz. A szervezők visszautasítják ezt a vádat.

Az UNESCO osztrák bizottsága most azt várja a bécsi bál hagyományát és sajátos formáját osztrák kulturális örökségi rangra javasló szervezettől, a Kontaktkomitee der Wiener Nobel- und Traditionsbälle nevű csoporttól, hogy vizsgálja felül a beterjesztett bálok listáját.

"Egy letisztázott listát természetesen újra fel lehet venni" - fogalmazott Nowotny. Az örökségi listához akkor tartozhat valamiféle hagyomány, ha annak felvétele egybecseng az ENSZ-szervezet alapértékeivel és -elveivel, és ha "elsőbbséget élvez a tolerancia, a más kultúrák iránti tisztelet és a kulturális sokszínűség becsben tartása".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.