Nem tudják, szét lehet-e választani őket

Nem tudta előre: két fejjel, de egy testtel születtek az ikrek

Bár egy testhez tartozik a két fej, a kezelőorvos hangsúlyozta: két kisbabáról van szó, így aztán a szétválasztásuk sem olyan egyszerű, mint elsőre látszik. Ez a rendellenesség nagyon ritka a sziámi ikrek közt.

2011.12.23 11:54ma.hu

Még sziámi ikrek között is ritkának számít az a rendellenesség, amellyel egy brazil ikerpár jött a világra a hét elején: a látszat ellenére nem egy kétfejű kisbabáról van szó, hanem egy olyan testvérpárról, amelynek csak egy test jutott. Ezt az anyát kezelő orvos is hangsúlyozta.

A 25 éves, Brazília egyik vidéki területén élő anya azzal tisztában volt, hogy ikreket vár, ám mivel terhessége alatt egyáltalán nem vett részt ultrahangos vizsgálaton, csak a szülés előtt néhány perccel derült ki a rendellenesség. A kórházba is csupán azért ment be, mert szokatlanul erős hasi fájdalmakat érzett, amilyeneket előző három szülése alatt nem tapasztalt.

A rutinvizsgálatok során derült ki, hogy császármetszésre lesz szükség, mert csak egy test tartozik a két fejhez. A 4,5 kilóval született ikreknek egyébként teljesen önállóan működik mindkét agya, valamint gerincből is kettő van, de minden más közös: osztoznak a szíven, a tüdőn, a májon és a medencéjükön.

További sorsukról egyelőre nem döntöttek a szakemberek, a legnagyobb dilemmát épp a két agy jelenti. "Ha mindkét agyuk működik, hogyan választhatnánk, melyik fejet távolítjuk el?" - tette fel a kérdést Neila Dahas, a Santa Casa kórház igazgatója. "Nem fontolgatunk műtétet. Jelen pillanatban csak arra koncentrálunk, hogy a kicsik jó állapotban legyenek és hogy hogyan fejlődnek" - mondta. Ezzel pedig nincs gond: az orvosok elmondása szerint a két kisfiú jól eszik, normális az étvágyuk is.

Érdekesség, hogy Brazíliában a rendellenesség ritkasága ellenére csak idén már a második eset fordult elő, egy 27 éves nő szintén két fejjel született csecsemőnek adott életet, ám az a baba mindössze néhány óráig élt, mivel az egyik fejben oxigénhiány lépett fel és ez a másikra is végzetes hatással volt.

Egy amerikai ikerpár szintén közös testtel jött a világra, Abby és Brittany Hensel ma már 21 évesek, és bár időnként nagyokat vitáznak rajta, hogy reggel milyen színű nadrágot vegyenek fel, tökéletesen jól élnek a közös testükkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.