Kevorkian pulóveréhez is hozzájuthatunk

Morbid: Kalapács alatt Doktor Halál művei

Elárverezik az eutanázia egyik legismertebb hívének, a Doktor Halálként emlegetett Jack Kevorkian alkotásait, többek között festményeit és írásait, de egy pulóveréhez is hozzájuthat, aki eleget áldoz érte.

2011.10.03 17:29ma.hu

Jack Kevorkian nem véletlenül kapta a Doktor Halál "becenevet", ő volt az az orvos, aki még akkor is elszántan kiállt az eutanázia mellett, amikor már személyes szabadsága forgott kockán. Ráadásul nemcsak szóban, de tettekben is támogatta a kegyes halált: több gyógyíthatatlan betegségben szenvedő embert segített át a másvilágra.

Amikor orvosi esküjére figyelmeztették, ő azzal védekezett: orvosként nemcsak az élet megmentésére, de a betegek szenvedéseinek csökkentésére is felesküdött.


Elmondása szerint összesen legalább 130 ember halálában működött közre, ami miatt 1999-ben börtönre ítélték őt. 2007-ben kegyelmi kérvénnyel szabadult, bár feltételként szabták neki, hogy nem adhat még szóbeli tanácsot sem öngyilkosságra készülő embereknek, az aktív részvétel pedig azonnali szabadságvesztést jelent a számára.

Kevorkian idén június 3-én hunyt el egy michigani kórházban, ahol vesebetegség, tüdőgyulladás és májrák miatt kezelték. Most ügyvédje és jóbarátja, Mayer Morganroth közreműködésével árverezik el néhány alkotását, többek közt festményeit, írásait és az általa gyakran viselt kék pulóverét is. Az aukción szereplő legalább 20 festmény többsége a halált vagy a haldoklást ábrázolja.

Az árverésre várhatóan októberben kerül sor New Yorkban, a bevétel Kevorkian unokahúgát és egyetlen örökösét illeti, de abból az összegből tervezik támogatni a Kicking Cancer for Kids nevű alapítványt is, amely azoknak a családoknak nyújt segítséget, amelyeknek gyermekei áldozatává váltak a ráknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.