Nyílt szívmasszázs mentette meg az életét

Csoda: 40 perc után visszahozták a halott kisfiút

Valóságos csodát éltek át az 5 éves Joshua szülei, miután kisfiuk szíve egy súlyos műtét után leállt. A sebész a puszta kezével 40 percen át pumpálta a szívet, mire újraindult.

2011.07.07 11:29ma.hu

Joshua Baker épp csak két hetes volt, amikor az orvosok egy nagyon ritka szívbetegséget diagnosztizáltak az újszülöttnél. A szülők élete onnan kezdve rémálommá változott, kisfiuk minden rezdülésére fokozottan figyelniük kellett, és sosem tudhatták, mikor következik be a végzetes tragédia.

A kisfiú szívén egy lyuk tátongott, és a jobb oldala nem is működött, így a vérkeringés rossz irányba forog. A most 5 éves kisfiú eddigi élete szinte csak a kórházak műtőjében és intenzív osztályán telt, négy nagyobb és hét kisebb beavatkozást végeztek el rajta, de tavaly novemberben a szokásos rutinvizsgálatok egyikén kiderült, hogy a szíve egyik fele ismét teljesen leállt, így bármikor szó szerint felrobbanhat a szerv.

A szülők teljesen elkeseredtek, az egyetlen esély egy hatalmas műtét volt, ami azonban olyan kockázattal járt, hogy Bakeréket figyelmeztették: a gyermeknek csak 20 százalék az esélye a túlélésre. "Lehetetlen döntés előtt álltunk. Annyira kockázatos volt a műtét és annyira kicsi az esély az életre, hogy nem is tudom, hogyan tudtam beleegyezni. De tudtam, hogy a szíve segítség nélkül mindenképp feladja, és nem hagyhattam, hogy elveszítsük." - meséli utólag az anya.

"Joshua igazi harcos és tudom, hogy esélyt kellett adnunk neki, hogy küzdhessen. 15 órán keresztül műtötték és utána is kritikus állapotban volt. Ez volt az egyik legszörnyűbb szakasza az életemnek. A szíve megduzzadt és meg is repedt a műtét miatt, és mint bármelyik anyukának, az egyetlen vágyam csak az volt, hogy felvegyem és átöleljem - de nem tehettem!"

Az orvosok tudták, hogy még sokáig nagyon szigorú megfigyelésre szorul a kis beteg, de mikor két hete a Glenfieldi Kórház gyermekgyógyászati intenzív osztályán feküdt, állapota váratlanul válságosra fordult: megállt a szíve.

Az anya, aki folyamatosan fia mellett őrködött, rettenetesen megrémült, a gépek visító hangjára pedig ápolók és orvosok tucatjai özönlöttek a szobába. "Minden olyan gyorsan történt, és nem tudtuk, mi ez az egész, de egyértelmű volt, hogy nem jó hír" - emlékszik vissza Baker asszony.

Joshua a szüleivel és két lánytestvérével (Fotó: Caters News Agency)


Szerencsére épp arra járt Giles Peek sebész is, aki szintén beszaladt, és mire bárki észbe kaphatott volna, már fel is nyitotta a nemrég műtött mellkast, és a puszta kezével kezdte masszírozni Joshua szívét.

"40 percen keresztül volt a másvilágon, és rendkívül megkönnyebbültünk, amikor mégis visszatért" - mondja a 31 éves Rebecca Baker. "Teljesen lenyűgözött az egész eset. Josh annyira beteg volt és annyira kicsi, hogy már sokszor eszünkbe jutott, hogy elveszítjük. Ülni a kórházban és nézni, ahogy próbálják ütögetni a kisfiad megállt szívét a legborzalmasabb dolog, amit valaha átéltem!"

Amikor végre újra elindult a szíve, az orvosok figyelmeztették a szülőket, hogy ne reméljenek túl sokat: ennyi időn keresztül az agya oxigén nélkül annyit károsodott, hogy szinte biztos, hogy soha nem lesz normális kisgyerek. De a kicsivel újabb csoda történt.

"Túl beteg volt ahhoz, hogy a testvérei meglátogassák, de én azt kértem, legalább telefonon hadd beszéljenek Josh-sal. Karácsony előtt voltunk, és a lányok - Chloe (6 év) és Mia (3 év) - elkezdték énekelni a Piros orrú Rudolf dalát. Akkor Josh szeme hirtelen felvillant és óriási mosoly terült szét rajta."

A boldog pillanattól nemcsak Rebecca, de 29 éves férje, a kertészként dolgozó Lee is sírva fakadt, még az osztályon lévő nővérek is mind a könnyeiket nyeldesték. "A nővérei voltak a legjobb gyógyszere, és azóta is egyre erősebb és erősebb!" - meséli Rebecca.

Bár a kisfiúnak a hosszú séta még nehézséget okoz és gyorsan elfárad, láthatóan napról napra jobb erőben van, és állítólag a legjobban a focit szereti az apjával. "Rettentő hálásak vagyunk Dr. Peeknek és mindenkinek, aki a gondját viselte a kórházban." - tette hozzá az anyuka.

A kisfiú 5. születésnapját még a kórházban ünnepelték az orvosokkal együtt, de napokkal ezelőtt végre megkapták a várva várt zárójelentést és a gyermek hazamehetett családjával együtt, hogy végre úgy élhessen, ahogy bármelyik 5 éves él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.