Tűzhányó

Stromboli vulkánszigetén a legmagasabb riasztást rendelték el - videó

A kráterből közel kétezer méter magas hamufelhő emelkedett fel.

2024.07.04 23:49MTI

A legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást rendelte el az olasz katasztrófavédelem Stromboli vulkánszigetén csütörtök este az intenzív kitörések miatt.

A katasztrófavédelem az eddigi közepes, vagyis narancssárga riasztást emelte tovább.

A hatóság közlése szerint az intézkedést a "gyorsan változó és ingatag" helyzet tette szükségessé. A szigetet nem evakuálták, de mindent előkészítettek a lakosok és turisták esetleges elszállítására. A lakosságot folyamatosan tájékoztatják és felkészítették a vészhelyzetben követendő cselekvésre. A szigetet tilos hajókkal megközelíteni.

Strombolin hivatalosan néhány százan laknak, de nyaranta megtelik a valamivel több mint tizenkét négyzetkilométeres sziget.

A Szicíliától északra fekvő Stromboli vulkánja, amely az azonos nevű szigetet uralja, szerdán ébredt fel. Huszonnégy órája lövelli a magasba a tüzes lávarögöket, és a vulkanikus tevékenység csütörtök délután intenzívebbé vált: a forró gázokból és szilárd törmelékekből álló, nagy sebességű piroklaszt ár elérte a partot, és több száz méteres csíkban behatolt a tengerbe. A kráterből közel kétezer méter magas hamufelhő emelkedett fel.

Stromboli Európa egyik legaktívabb vulkánjaként ismert.

Ezzel egy időben kitört a szicíliai Etna egyik délkeleti kráterja is, amely Voragine (Hasadék) néven ismert.

A közösségi oldalakat gyönyörű felvételek árasztották el az éjszaka tűzpirosba öltöző vulkánokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.