Földmozgás

Egyre csak nő és nő az áldozatok száma a nepáli földrengésben

Halálos földrengés sújtotta Nepált

2023.11.04 16:59ma.hu

Legalább 128 ember meghalt és több mint 140-en megsérültek, miután egy 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Nepál egy távoli zónáját - közölték szombaton a hatóságok.

A nepáli Nemzeti Földrengésfigyelő és Kutatóközpont szerint a rengés epicentrumát a fővárostól, Katmandutól 500 kilométerre nyugatra fekvő Jajarkot körzetben lévő Ramidanda falu közelében mérték. Észak-India egyes részein, köztük a fővárosban, Újdelhiben is éreztek rengéseket.

Nepál több városi központját, köztük Bheri, Nalgad, Kushe, Barekot és Chedagadot különösen súlyosan érintette a földrengés - jelentette az ANI hírügynökség. Suresh Sunar kerületi vezető azt mondta, hogy a körzetben az összes biztonsági erőt mozgósították a keresési és mentési munkálatokra.

Pushpa Kamal Dahal nepáli miniszterelnök részvétét fejezte ki a halálos áldozatok miatt - közölte hivatala. Az ország összes biztonsági szervét mozgósította a sérültek azonnali mentésére és ellátására. Szombat reggel a katasztrófa helyszínére tartott.

Narendra Modi indiai miniszterelnök szombat reggel az X (korábban Twitter) oldalon kifejezte együttérzését a katasztrófa miatt. "Mélységesen elszomorított a nepáli földrengés okozta emberveszteség és károk. India szolidáris a nepáli néppel, és kész minden lehetséges segítséget megadni. Gondolataink a gyászoló családokkal vannak, és gyors felépülést kívánunk a sérülteknek" - írta.

Nepál különösen hajlamos a földrengésekre, mivel az indiai és az eurázsiai tektonikus lemezek közötti gerincen fekszik, amelyek folyamatosan elmozdulnak.

Az országot 2015-ben egy pusztító, 7,8-as erősségű rengés rázta meg, amely közel 9000 ember halálát okozta, és több mint félmillió otthont pusztított el. Tavaly hat ember halt meg, miután egy 5,6-es erősségű földrengés rázta meg Doti kerületet, Jajarkot közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.