Világvége

Egyszerűen szomorú, hogy a svájci gleccserek két év alatt hova tűntek

A mérések kezdete óta a legnagyobb olvadás történt.

2023.10.01 19:21ma.hu

Svájc a csokoládéjáról, az óráiról és a nagy gleccsereiről ismert, de úgy tűnik, hogy legalább az egyik ilyen örökség veszélyben van, mivel a tudósok jelentős jégolvadást dokumentáltak a közép-európai országban.

A Svájci Tudományos Akadémia elemzése szerint a svájci gleccserek az elmúlt két évben összességében térfogatuk 10%-át veszítették el. Megdöbbentő módon ez ugyanannyi, mint amennyit az 1960 és 1990 közötti 30 év alatt veszítettek.

A kutatók szerint az olvadás a fosszilis tüzelőanyagok emberi égetése által okozott éghajlatváltozásnak köszönhető. Az éghajlati zavarok forró nyarakat és teleket okoznak - mondták -, ami kevesebb havat eredményez. A hatóságok a gleccsernyelvek összeomlásáról is beszámoltak, amely a gleccserek vízbe nyúló részeinek megnevezése.

A tudósok kénytelenek voltak leállítani a gleccserjég mérését egyes helyeken, amelyek teljesen eltűntek.

"Remélem, hogy ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az éghajlati rendszer valóban nagyon kritikus állapotban van" - mondta Matthias Huss a GLAMOS svájci gleccserfigyelő szervezettől, amely adatokat gyűjtött a jelentéshez. "Ez sokkal meggyőzőbb, mintha egy újabb grafikonon látnánk a hőmérséklet emelkedését."

"A 2022-ben és 2023-ban látott veszteségek egyszerűen észbontóak, és túlmutatnak mindenen, amit eddig tapasztaltunk."

Egy nemrégiben készült jelentés kimutatta, hogy a világ gleccsereinek akár a fele is eltűnhet az évszázad végére, még akkor is, ha a javasolt célértékek teljesülnek. A gleccserek döntő szerepet játszanak a különböző népességek vízellátásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.