Katasztrófa

Emelkedett a heves esőzések halálos áldozatainak száma Európa déli részén

Görögországban hétfő óta tombol a Daniel nevű vihar.

2023.09.06 20:29MTI

Már 14 ember halt meg és 11 tűnt el az özönvízszerű esőzésekben Görögországban, Törökországban, Bulgáriában és Spanyolországban - közölték az érintett országok hatóságai szerda délután.

Görögországban hétfő óta tombol a Daniel nevű vihar, az ország középső részén található Magniszía régióban két ember - egy 87 éves nő és egy 51 éves férfi - meghalt, négy másik pedig eltűnt. A térségben 24 óra leforgása alatt 60-80 centiméter csapadék hullott, ami példa nélküli az adatok rögzítésének 1955-ös megkezdése óta - közölte Vaszílisz Kikíliasz polgári védelmi miniszter, illetve Dimitrisz Ziakopulosz meteorológus.

Magniszíában és a szomszédos Szkíathosz szigeten kívül az északabbra fekvőt Trikalát és Kardícát is ítéletidő sújtja, a hatóságok korlázták az utazásokat.

Magniszía székhelyét, Vóloszt és a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. Vóloszban kedd óta nincsen áramszolgáltatás, a Pílion hegység közelében fekvő falvakban számos házat és utcát súlyosan megrongáltak az árvizek és földcsuszamlások.

Törökországban a legfrissebb adatok szerint hat ember halt meg, közülük ketten Isztambulban. Kirklareli tartományban a mentők négy halálos áldozatról és két eltűntről adtak számot. Ali Yerlikaya belügyminiszter szerint 31 ember sérült meg, nyolcat továbbra is kórházban ápolnak Isztambulban, ahol a heves esőzés hegyi patakokká változtatta az utcákat.

A szomszédos Bulgáriában legkevesebb három ember halt meg, ketten pedig eltűntek a Fekete-tenger partján. Egy nap alatt több hónapnyi csapadékmennyiség hullott le, ilyet 1994 óta nem tapasztaltak - közölte a bolgár mentőszolgálat egyik vezetője. Spanyolországban az aszályok után lezúduló eső a hatóságok szerint az elmúlt napokban legkevesebb három ember halálát okozták, másik három pedig eltűnt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.