Katasztrófa

Joe Biden a hawaii Mauira látogatott a pusztító tűzvész után

A tűzvész legalább száztizennégy emberéletet követelt.

2023.08.22 10:27MTI

A hawaii Mauira látogatott Joe Biden amerikai elnök hétfőn, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről a legalább száztizennégy ember életét követelő tűzvész után.

Az amerikai vezető feleségével, Jill Bidennel együtt helikopterről vette szemügyre a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetén végzett pusztítást.

A majdnem teljesen hamuvá vált Lahaina város romjainak megtekintése során Biden találkozott a mentőszolgálat munkatársaival és az elmúlt több mint száz év leghalálosabb amerikai tűzvészének túlélőivel.

Elsöprőnek nevezte a pusztítást, miután meglátogatta a leégett Front Streetet az egykor festői tengerparti település szívében. A háttérből kiemelkedett Lahaina közismert nevezetessége, egy több mint 150 éves banyánfa (indiai fügefa). Biden rámutatott: a fa túlélte a tűzvészt, és hozzá hasonlóan a helyiek is úrrá lesznek a válságon.

Az amerikai elnök megígérte: a szövetségi kormány addig támogatja a szigetet, ameddig csak szükség van rá a károk helyreállítása érdekében.

Mauin augusztus 8-án csaptak fel a lángok, amelyek a nyugati partvidéken okozták a legsúlyosabb károkat. A tűz a száraz bozót segítségével rendkívül gyorsan terjedt át a lakott területekre, ahol 2200 épület égett le, többségében lakóház. A hatóságok továbbra is százakat tartanak nyilván eltűntként. Eddig a tűzvész sújtotta területek 85 százalékát kutatták át túlélőket keresve. A kutatás becslések szerint még két hétig folytatódhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.