Katasztrófa

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb erdőtüzeivel küzdenek a Kanári-szigeteken

Több mint 30 kilométeres körzetben több mint 2600 hektárnyi terület lett a tűz martaléka.

2023.08.17 19:00MTI

A Kanári-szigeteken az elmúlt 40 év legsúlyosabb erdőtüzével küzdenek, amely eddig 2600 hektárnyi területet pusztított el Tenerife szigetén - közölte csütörtökön a regionális kormányzat elnöke.

A kedd este keletkezett tűzvész a sziget északkeleti részének erdős területein és vízmosásaiban pusztít. Több mint 30 kilométeres körzetben több mint 2600 hektárnyi terület lett a lángok martaléka a hatóságok által közzétett legfrissebb adatok szerint.

A kormány csütörtök reggel elrendelte, hogy a Pico de Teide vulkán - Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa - közelében fekvő El Rosario település La Esperanza részének lezárását. Mintegy tíz kis falu és tanya lakóit, körülbelül 4500 embert elővigyázatosságból evakuálták.

"Nagyon kemény volt az éjszaka. Ez a tűzvész alighanem a legsúlyosabb, amellyel az elmúlt 40 év alatt dolgunk volt" - közölte tenerifei sajtótájékoztatóján Fernando Clavijo, a szigetcsoport elnöke. Hozzátette: több mint 250 ember és tizenhét tűzoltó repülőgép küzd a lángokkal. Mozgósították a Katonai Sürgősségi Egységet is, amely tűzvészek idején nyújt segítséget a tűzoltóknak.

Míg a Pico de Teidétől délre repülőkkel vízsugarakkal próbálták a tüzet megfékezni, a hegy északi oldalán a lángok ellenőrizetlenül harapóztak a száraz erdőségen keresztül egy völgy felé, füsttel és hamuval elborítva a sziget nagy részét.

A sajtótájékoztatón Vicky Palma meteorológus elmondta, hogy rekordmennyiségű füstöt észleltek. A hegyekbe vezető utakat elővigyázatosságból lezárták.

A tűz a Kanári-szigeteken tomboló hőhullámot követően keletkezett.

A tűzoltók korábban a szigetcsoport két másik tagján, Gran Canarián és La Palmán küzdöttek a lángokkal.

Tudósok szerint a Föld légkörének felmelegedése következtében intenzívebbé váltak a szélsőséges időjárási jelenségek. A hőhullámok várhatóan egyre gyakoribbak, erőteljesebbek és egyre hosszabbak lesznek.

2022-ben több mint 500 erdő- és bozóttűz több mint 300 ezer hektárt pusztított el Spanyolországban. 2023-ban eddig több mint 71 ezer hektár égett le az országban, elsősorban a globális felmelegedéssel összefüggésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.