Világvége

A NASA is megerősítette: az idei július volt a valaha mért legmelegebb hónap

Az adatok megerősítik, amit szerte a világon emberek milliárdjai a saját bőrükön éreztek.

2023.08.15 12:02MTI

Az európai Copernicus klímafigyelő szolgálat után az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) is megerősítette, hogy az idei július volt a valaha mért legmelegebb hónap a Földön a NASA méréseinek 1880-as kezdete óta.

Az elmúlt hónap globális átlaghőmérséklete 0,24 Celsius-fokkal volt magasabb, mint bármely más július hónapé a feljegyzések kezdete óta, és 1,18 fokkal volt magasabb az 1951 és 1980 közötti évek átlagánál - közölte hétfőn a NASA Goddard Űrkutatási Intézete (GISS).

Különösen meleg volt 2023 júliusa Dél-Amerika, Észak-Afrika, Észak-Amerika egyes részein és az Antarktiszi-félszigeten, e régiókban az átlagosnál mintegy négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a múlt hónapban.

Az amerikai űrkutatási hivatal adatai szerint az 1880 óta mért öt legmelegebb július mind az elmúlt öt évre esett.

"A NASA adatai megerősítik, amit szerte a világon emberek milliárdjai a saját bőrükön éreztek: a múlt havi hőmérsékletek minden idők legmelegebb hónapjává tették 2023 júliusát" - mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Az Európai Unió Copernicus nevű éghajlatváltozási szolgálata (C3S) augusztus 8-án közzétett jelentésében az elmúlt hónapot 0,33 Celsius-fokkal melegebbnek mérte a korábbi rekordnál, a 2019 júliusában regisztrált 16,63 fokos napi átlaghőmérsékletnél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.