Katasztrófa

Erdőtüzek pusztítanak a Hawaii-szigeteken

Evakuálják a lakosságot.

2023.08.09 20:28MTI

A Hawaii-szigeteken pusztító erdőtüzek miatt a hatóságok elrendelték a fenyegetett körzetekben élő lakosság evakuálását, több településen bezárták az iskolákat, Lahaina városában többen a tengerbe menekültek a lángok elől - jelentette az AP hírügynökség szerdán.

Hatósági közlés szerint erdőtűzzel küzdenek a Maui és a Hawaii- (más néven Nagy-) szigeten egyaránt.

Az amerikai parti őrség 12 embert mentett ki a tengerből Lahaina közelében - közölte a szervezet az X közösségi platformon.

Lahaina turisták által látogatott városrészében több épületben is károkat okozott a tűz - közölte Mahina Martin, Maui megye szóvivője szerdán telefonon. Hozzátette: a hatékony evakuálás érdekében a biztonságos helyen tartózkodókat arra kérik, hogy ne induljanak útnak.

A hatóságok mikroblog-bejegyzésben és a Lahainába vezető utakon figyelmeztető táblákkal szólították fel a látogatókat, hogy "ne lépjenek be a város területére".

A tüzek oltását az olykor óránként 90-120 kilométeres széllökések és az extrém szárazság is nehezíti. Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat (NSW) közlése alapján az oltást a Dora hurrikán is akadályozza, amely mintegy 800 kilométer távolságban pusztít a Hawaii-szigetek déli területein.

Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. A keletkezett anyagi kár mértéke egyelőre ismeretlen.

Hawaii-szigeten vörös szintű riasztás van érvényben. Sylvia Luke kormányzó szerdán szükségállapotot hirdetett, és elrendelte a nemzeti gárda bevetését.

Maui-szigeten kedd éjszaka mintegy 14 és fél ezren maradtak áram nélkül, számos házat megrongált az orkánerejű szél, a tűzoltó helikopterek használatát átmenetileg fel kellett függeszteni. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak a kidőlt fák és villanyoszlopok eltávolításán az utakról.

Hasonló káreseményekről érkezett bejelentés Oahu szigetéről is, ahol a főváros, Honolulu található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.