Világvége

A gyilkos hőhullámok megölik a méheket - veszélyben az élelmiszertermelés

A méhek a vízzel és a szárnycsapkodással tartják a kaptárak hőmérsékletét 33 és 40 Celsius-fok között. A világ nagy részét sújtó perzselő hőség miatt azonban ezek az erőfeszítések hiábavalók, és a kaptárak körül elpusztult méhek látványához vezet.

2023.08.07 20:35ma.hu

Miközben Arizona példátlan és halálos hőhullámmal küzd, a szakértők egyre nagyobb aggodalommal figyelik az elpusztult méhek riasztóan növekvő számát, pedig az ökoszisztémánk szempontjából kulcsfontosságú fajok közé tartoznak, különösen az élelmiszertermelés szempontjából.

"Elpusztult méheket látunk a kaptárak körül... Ez a hőség miatt van - túl meleg van a kaptárakban, és a méhek nem engedik vissza a többi méhet" - mondta Shaku Nair, az Arizonai Egyetem entomológusa az amerikai médiának.

Az arizonai méhészek és entomológusok a rekordszintre emelkedő hőmérséklet miatt riadót fújtak. Az extrém hőség, amely több napon keresztül meghaladta a 43 Celsius fokot, súlyos áldozatokat követel a méhcsaládoktól. A méhek táplálékkeresési és a kaptárak hűtési képességei károsodnak, ami egyre több áldozatot követel.

Cricket Aldridge méhész, aki most a méhek megmentésének szenteli magát a perzselő hőségtől, leírta, hogy "a méhek otthonai elolvadnak", a méhcsaládok pedig egymásra támadnak a táplálékhiány miatt. Mivel a méhcsaládok hűtése a párolgásra támaszkodik, az elhúzódó és intenzív hőhullám miatt egyszerűen elfolynak a kaptárak.

A helyzet súlyos, mivel a méhek létfontosságú beporzói az olyan növényeknek, mint a dinnye, a citrusfélék, a cukkini, a kávé és a csokoládé. Az elhúzódó hőhullám miatt a virágok elhervadtak és az olyan alapvető táplálékforrások, mint a saguaro kaktuszok elpusztultak, így a méheknek korlátozottak a táplálékszerzési lehetőségeik.

Nair arra figyelmeztet, hogy a hőhullám hatása a méhekre még évekig érezhető lesz. Tavaly az Egyesült Államokban 48%-kal csökkent a méhcsaládok száma az élőhelyüket és táplálkozásukat fenyegető különböző veszélyek miatt.

A szakértők mentőövet kínálnak ezeknek a létfontosságú beporzóknak. Arra kérik a szélsőséges hőséggel sújtott régiókban élő embereket, hogy biztosítsanak vizet a méheknek, és ösztönözzék az őshonos növényfajok növekedését, amelyek támogatást nyújthatnak a küzdő méhpopulációknak.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.