Katasztrófa

Csillapodtak az erdőtüzek Görögországban

A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17. óta öt ember életét oltották ki az országban, otthonokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, és erdős területeket perzseltek fel.

2023.07.28 11:40MTI

Csaknem két hétig tartó pusztítás után pénteken csillapodtak a görögországi erdőtüzek, a tűzoltók ugyanakkor még próbálják megfékezni az újra felcsapó lángokat az ország középső részén, ahol az előző nap egy lőszerraktárban történt robbanások elől menekültek az emberek.

A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17. óta öt ember életét oltották ki az országban, otthonokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, és erdős területeket perzseltek fel.

A lángok csütörtökön elérték a légierő egyik lőszerraktárát Néa Anhialosz tengerparti település mellett. A lerakatban keletkezett tűz hatalmas robbanásokat okozott és megközelítette a lakónegyedeket, ahonnan az emberek szárazföldön és tengeren menekültek Volosz városába. A közeli katonai repülőtéren állomásozó vadászgépeket elővigyázatosságból áthelyezték - közölte egy kormánytisztviselő. Nikosz Dendiasz görög védelmi miniszter pénteken közölte, hogy elrendelte az incidens kivizsgálását.

A tűzoltók "emberfeletti erőfeszítést" tettek, ám a Volosz környékén és Ajaloszban újra fellángoló lángokat egyelőre nem sikerült megfékezniük - közölte a katasztrófavédelem. A munkaügyi minisztérium szerdán és csütörtökön is felszólította a környékbeli munkáltatókat, hogy másnap függesszék fel cégeik működését.

Kiriákosz Micotákisz csütörtökön kijelentette: Görögországnak meg kell reformálnia tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítése érdekében.

Görögország számos erdőtűzzel küzd az idén, a lángok elleni küzdelmet tovább nehezíti a 40 Celsius-fokot meghaladó hőhullám és az erős szél. A tűzvész eddig öt ember életét követelte országosan. Ródosz szigetén, ahol a hét végén több mint 20 ezer ember menekült el otthonából és a tengerparti szállodákból, 11. napja küzdenek a lángokkal, amelyek a sziget területének mintegy tíz százalékát felperzselték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.