Időjárás

A mostani július lehetett évezredek óta a legmelegebb hónap

Globális melegrekord dőlt meg július első három hetében.

2023.07.27 18:17MTI

A mostani július lehetett évezredek óta a legmelegebb hónap - tudatta csütörtökön a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Copernicus klímaváltozást figyelő európai szolgálat Genfben.

A két szervezet kiértékelte július 23-i hatállyal a meteorológiai adatokat.

"A világ forró széken ül"- hangsúlyozta António Guterres ENSZ-főtitkár.

"Nem kell a hónap végéig várnunk, hogy ezt pontosan tudjuk. Hacsak a következő napokban nem lesz egy kisebb jégkorszak, a július minden rekordot meg fog dönteni" - mondta a világszervezet vezető diplomatája.

Az adatokból már most kitűnik, hogy az idei július első három hete volt a valaha mért legmelegebb háromhetes időszakasz, a legmelegebb esztendőt tekintve 2023 pedig megdöntheti a 2016-os év rekordját - jelentette ki Christopher Hewitt, a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója.

A világon feljegyzett legmelegebb nap az idei év július 6. volt 17,08 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel. Július 5. és 7. sem maradt el sokkal. A korábbi rekordot 2016. augusztus 13. tartotta 16,8 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel. Utóbbi csúcsérték az idei év júliusának legalább 17 napján túl lett szárnyalva.

"A globális felmelegedés korszaka véget ért. Megkezdődött a globális forrás korszaka" - hangoztatta Guterres. Az ENSZ-főtitkár felszólította a politikai vezetőket, hogy haladéktalanul tegyenek drasztikus intézkedéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.