Katasztrófa

Halálos szupertájfun csapott le a Fülöp-szigetekre - videók

Az áradások miatt többen vízbe fulladtak, 175 kilométeres erősségű szél fújt.

2023.07.26 20:19MTI

Legalább hat halálos áldozata is van a Doksuri tájfunnak, amely szerdán viharos széllel és özönvízszerű esővel érte el a Fülöp-szigetek északi partvidékét. A vihar miatt több ezer embernek el kellett hagynia otthonát, és még többen maradtak áramszolgáltatás nélkül.

Az óránkénti 175 kilométeres sebességű szél miatt a veszélyeztetett településeken sok embert kellett biztonságba helyezni. A lezúgó esővíz sok helyen elárasztotta az utcákat, és a meglazult talaj földszuszamlásokat is okozott.

Az áradások miatt többen vízbe fulladtak, egy 17 éves fiatal pedig azért vesztette életét, mert egy földcsuszamlást követően ráomlott a házuk.

A Doksuri szerda estére elérte az szigetország északi részén elterülő Cagayán tartományt, ahol Fuga szigetén megelőző intézkedésként a part menti települések csaknem 16 ezer lakosát evakuálták, az iskolákat és munkahelyeket pedig bezárták.

Több mint négyezer utas ragadt az ország kikötőiben, miután fel kellett függeszteni a tengeri hajózást - közölte a parti őrség. Több tucat belföldi repülőjáratot töröltek.

A kínai meteorológiai szolgálat szupertájfunnak minősítette a trópusi vihart, amelynek kiterjedése 900 kilométer. A tájfun a jelentések szerint erősödik, és Tajvan, valamint a kínai szárazföld felé halad.

A tajvani meteorológiai szolgálat azt jelentette, hogy a tájfun óránként 198 kilométeres szeleket hordoz, ám magja a szigethez közeledve lelassult.

A Doksuri már a második tájfun lehet, amely alig két héten belül eléri a kínai szárazföldet, miután július 17-én Kuangtungban a Talim tájfun pusztított.

A tajvani hatóságok figyelmeztetést adtak ki több déli régióra és városra, köztük Kaohsziung kikötővárosra. Tajvan déli és keleti részén több mint háromszáz embert evakuáltak a közelgő vihar miatt.

Tajvanon is már számos repülőjáratot és kompjáratot töröltek, és a vasúti közlekedés is szünetel a keleti és déli régió között.

Kínában szintén leállt a vasúti közlekedés a déli és keleti partvidék nagyvárosai között, például Sencsen, Kanton és Hangcsou között.

A kínai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Doksuri óránként 10-15 kilométeres sebességgel északnyugati irányba halad, és csütörtök reggelre érkezhet a Dél-kínai-tenger északkeleti részébe.

Kínában, ahol péntek reggelre várják a tájfun érkezését, II. fokozatúra emelték a tájfun miatt a riasztási szintet. A meteorológia szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy óvatosságból tartalékoljon élelmet és gyertyát, valamint minden egyéb szükséges felszerelést.

Júliusban már eddig világszerte rekordhőmérsékleteket mértek. A globális felmelegedés hatása a tudósok szerint az is, hogy a viharok szélsőségesebbekké, pusztítóbbakká válnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.