Katasztrófa

Sikerült lokalizálni a Görögországban pusztító erdőtüzeket

A 47 Celsius-fokos hőmérséklet miatt továbbra is rendkívül magas a tűzveszély.

2023.07.26 18:09MTI

Sikerült korlátok közé szorítani a Görögország különböző pontjain tomboló erdőtüzeket, egyetlen település sincs már veszélyben - közölték a görög hatóságok szerda délután.

Noha a lángokat sikerült ellenőrzés alá vonni, a görög polgári védelmi és meteorológiai hivatal figyelmeztetett, hogy a 47 Celsius-fokos hőmérséklet miatt továbbra is rendkívül magas a tűzveszély.

A turisták körében is népszerű Ródosz szigetén tűzoltók és segítők ezrei küzdöttek a lángokkal, melyek egyre közelebb kerültek a sziget délkeleti részén fekvő Gennadi és Vati falvakhoz. A hétvégre során több mint 20 ezer turistát és helyi lakost kellett kimenekíteni lakhelyéről.

A görög tűzoltóság szóvivője a közrádiónak nyilatkozva elmondta: noha sikerült kontrollálni a helyzetet, "a veszély nem ért még véget". Joannisz Artopoiosz emlékeztetett, hogy július 12-e óta - szűk két hét alatt - mintegy 500 helyen alakult ki erdőtűz az országban, a lángok elleni küzdelem pedig a dél-európai országnak csaknem 7,5 millió eurójába került.

Görögországban nem szokatlan, hogy erdőtűz üti fel a fejét nyáron, ám az éghajlatváltozás következtében egyre forróbb, szeles levegő és a szárazság miatt az elmúlt években rendkívüli mértékben pusztít erdőtűz az országban.

Az EU Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (CAMS) szerdai közleménye szerint július elseje óta a görögországi erdőtüzek következtében eddig egy megatonna (egymillió kilogramm) karbon került a légkörbe, közel a duplája az eddigi rekordnak, a 2007 júliusi mennyiségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.