Katasztrófa

Az EU légi és szárazföldi segítséget nyújt Görögországnak az erdőtüzek megfékezéséhez

Görögország aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust.

2023.07.19 15:18MTI

Az Európai Unió (EU) négy Canadair tűzoltó repülőgépet küld Franciaországból és Olaszországból, valamint három tűzoltócsapatot Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából a görögországi erdőtüzek megfékezése érdekében - jelentette be az Európai Bizottság szerdán.

Görögország kedd reggel aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, amelyen keresztül az EU koordinálja a katasztrófákra és vészhelyzetekre adott válaszintézkedéseket. Az EU Copernicus szolgálata a görög polgári védelem kérésére az érintett területek műholdas vészhelyzeti megfigyelését is biztosítja, és kárfelmérést végez az attikai régió több területén. A bizottság továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn a görög hatóságokkal a Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központon keresztül, és készen áll arra, hogy szükség esetén további segítséget mozgósítson.

Több helyen is erdőtűz is lángolt fel Athén térségében hétfőn, a görög fővárostól délkeletre és nyugatra lévő települések lakóépületeiben okozott károkat, a lakókat evakuálásra szólították fel.

Az elhúzódó száraz időjárás után az erős szelek különösen veszélyt jelentenek a régióra, ezért Görögország keleti részein és az Égei-tengeri szigeteken a legmagasabb, 4-es szintű erdőtűzriasztás van érvényben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.