Katasztrófa

Nem a madárinfluenza, hanem az El Nino miatt pusztulhatott el több száz madár

Az elpusztult madarakon végzett vizsgálatok szerint nem influenza, hanem éhezés okozta a vesztüket.

2023.06.16 11:29MTI

Nem a madárinfluenza, hanem az El Nino éghajlati jelenség miatt felmelegedett csendes-óceáni áramlatok következményei okozhatták több száz madár pusztulását Mexikó csendes-óceáni partvidékén az év elején - közölte a mexikói kormány helyi idő szerint csütörtökön.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium tájékoztatott, hogy az elpusztult madarakon végzett vizsgálatok szerint nem influenza, hanem éhezés okozta a vesztüket.

A minisztérium szerint a felszíni vizek El Nino által okozott felmelegedése miatt a halak a mélyebb, hűvösebb vizekben kereshetnek menedéket, ami megnehezíti a madarak számára a táplálékkeresést.

Az elpusztult madarak többsége szürke vészmadár, sirály és pelikán volt. A természeti katasztrófa a Guatemalával határos Chiapas államtól a Kaliforniai-öbölig húzódó partvidéket érintette.

Az El Nino a Csendes-óceán egy részének természetes, átmeneti és alkalmi felmelegedése, amely szerte a világon megváltoztatja az időjárást.

Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) klímakutatója, Michelle L'Heureux májusban elmondta: az El Nino idén egy-két hónappal korábban alakult ki a szokásosnál, ami "teret ad a növekedéséhez", és 56 százalék esélye van annak, hogy erős lesz, továbbá 25 százalék valószínűséggel érheti el a rendkívül súlyos szintet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.