Tűzhányó

Katasztrófafilmbe illő videókon a kamcsatkai vulkánkitörés

A tűzhányó hamufelhője északnyugati irányba sodródva mintegy 500 kilométeres körzetben terjedt szét.

2023.04.12 08:44MTI

Az oroszországi Kamcsatka-félszigeten hétfőn kitört Sivelucs vulkán továbbra is veszélyezteti a légi közlekedést.

A tűzhányó hamufelhője északnyugati irányba sodródva mintegy 500 kilométeres körzetben terjedt szét. A kilövellt hamu a húsz kilométeres magasságot is elérte. A kitörés szürke vulkáni porral borította be a környékbeli falvakat a szerdai jelentések szerint. A helyi hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy maradjanak otthon, és több településen bezárták az iskolákat.

A műholdas felvételek értékelése alapján mintegy 200 ezer tonna kén-dioxid jutott a légtérbe, ami számottevő mennyiség, bár nem éri el a globális klimatikus hatáshoz szükséges értéket.

Vlagyimir Szolodov, Kamcsatka kormányzója elmondta, hogy nincs szükség a lakosság tömeges evakuálására, de egyes egészségi problémákkal küzdő helyi lakosokat átmenetileg elszállíthatnak.

Az aktív vulkán kitörését hétfőn jelezték orosz geológusok. Az oroszországi földtani intézet a vulkán kitörése után 24 órával Kamcsatka partjainál egy 5,8-as erősségű földrengést is észlelt, amely közleményük szerint egy április 3-i földrengés utórengése volt.

A Sivelucsnak az elmúlt tízezer évben mintegy 60 jelentős kitörése volt, a legutóbbi nagyobb kitörés 2007-ben történt.

A KVERT elnevezésű tudományos csoport, amely a vulkánkitörésekre reagálás szervezésével foglalkozik, hétfőn vörös figyelmeztetést adott ki, amelyet továbbra is fenntartanak, mivel a vulkán potenciális veszélyt jelent a nemzetközi és a helyi légiközlekedésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.