Világvége

Ennyi a természeti katasztrófák becsült gazdasági költsége

Egy új biztosítási elemzés szerint a világméretű veszteségek tavaly meghaladták a 270 milliárd dollárt.

2023.03.25 14:06ma.hu

A természeti katasztrófák tavaly 275 milliárd dolláros globális gazdasági veszteséget okoztak, amelyből 125 milliárd dollárt fedezett a biztosítás - derül ki a Swiss Re Intézet éves jelentéséből.

A szerdán kiadott kiadványból kiderül, hogy 2022 volt a második egymást követő év, amikor a természeti katasztrófákból eredő biztosított károk meghaladták a 100 milliárd dolláros határt. A megdöbbentő számot a floridai Ian hurrikán, a franciaországi jégeső, az ausztráliai és dél-afrikai áradások, az európai és amerikai téli viharok, valamint az európai, kínai és amerikai aszályok okozták - írja a biztosító.

"A 2022-es veszteségek nagyságrendje nem a kivételes természeti csapásokról szól, hanem inkább a növekvő vagyoni kitettség képét mutatja, amelyet a kivételes infláció még jobban kiemel" - mondta Martin Bertogg, a Swiss Re katasztrófa-kockázatokért felelős vezetője. "Bár az infláció mérséklődhet, a természeti katasztrófáknak kitett területeken az értékkoncentráció növekedése továbbra is a növekvő veszteségek egyik fő hajtóereje marad" - tette hozzá.

A jelentés szerint a 2022-es biztosított károkat nagyrészt az Ian hurrikán okozta, amely messze az év legköltségesebb eseménye volt. A szeptemberben Floridában 4-es kategóriájú viharként partot ért Ian a jelentések szerint 50-65 milliárd dollárra becsült biztosított veszteséget okozott.

Ugyanakkor 2022 februárjában Északnyugat-Európában egy viharcsoport (Eunice, Dudley, Franklin) együttesen több mint 4 milliárd dollárnyi biztosított kárt okozott, ami a kategória összesített kárát a korábbi 10 éves átlag közel kétszeresére emelte. Eközben Franciaországban a jelentés szerint a jégeső okozta éves veszteségek az eddigi legmagasabb, 5 milliárd dolláros értéket érték el.

A biztosító azt is kiemelte, hogy az árvizekből származó globális veszteségek az átlag felett voltak. A 2022 február-márciusában Kelet-Ausztráliában bekövetkezett áradások a jelentések szerint 4,3 milliárd dolláros biztosítási veszteséget okoztak.

A Swiss Re rámutatott, hogy az elmúlt három évtizedben a természeti katasztrófákból eredő biztosított károk évente átlagosan 5-7%-kal nőttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.