Török-szíriai földrengés

Újabb túlélőt mentett ki a romok alól a Hunor mentőszervezet

A nőt több órányi ásás után sikerült kimentenie a magyar mentőcsapatnak.

2023.02.08 20:47MTI

Újabb túlélőt mentett a ki a romok alól a törökországi földrengés mentésében részt vevő magyar Hunor mentőszervezet - hangzott el szerdán az M1 Híradóban.

A műsorban közölték, hogy a nőt több órányi ásás után sikerült kimentenie a magyar mentőcsapatnak.

Lantos Csaba, az M1 helyszíni tudósítója a műsorban elmondta, hogy a nő férjét korábban szintén a Hunor mentőszervezet mentette ki a romok alól, és a szakemberek tőle tudták, hogy felesége szintén a romok alatt rekedt.

A mentési munkálatok nehézségét, veszélyeit érzékeltetve a tudósító elmondta, hogy komoly és alapos felmérő munka előzi meg egy-egy túlélő kimentését, a szakemberek azt is mérlegelik, hogy milyen módszerrel és technikákkal lehet megközelíteni a romok alatt rekedteket. A túlélők többszáz tonna egymásra rakodó vas- és betontörmelék alá szorultak be, egy rosszul elvégzett fúrás vagy ásás további omlást okozhat.

Beszámolt arról is, hogy a helyiek is részt vettek a mentésben, így könnyebb számukra feldolgozni a tragédiát.

A tudósító hozzátette, hogy az emberek nagyon segítőkészek, Törökország civil lakossága összefogott, mindenhol ételt és vizet osztanak a rászorulóknak. Az emberek a még az épen maradt épületekben sem tartózkodnak mert attól tartanak, hogy a statikailag sérült házak összedőlhetnek egy utórengésben. Ezért sokan az utcán töltik az éjszakát, aki teheti meleg ruhákkal, takarókkal segít másokon - számolt be.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hunor mentőcsapat tagjai már tizenhat túlélőt, köztük három gyermeket mentettek ki a romok alól. A szakemberek megállás nélkül, a nap 24 órájában a területen vannak és túlélők után kutatnak. A tizenhat túlélő mellett egy macskát is kimentettek, illetve tizenhat holttestet is kiemeltek - ismertette.

Azt is közölte, hogy a gyakori és erős utórengések ellenére is folyamatosan dolgoznak az oldalára dőlt, húszemeletes épület romjainál Antakya városában.

Tájékoztatása szerint a túlélők romok alatti helyzetét keresőkutyák, vékony résekbe is bedugható keresőkamerák és akusztikus személykeresők segítségével határozzák meg. A túlélők helyzetének beazonosítása után törnek utat hozzájuk, ami gyakran órákba telik. A törmelék és a többtonnás vasbeton-darabok elmozdítását és rögzítését úgy kell elvégezni, hogy biztonságosan hozzá tudjanak férni a sérültekhez. A kimentett embereket az egészségügyi személyzet megvizsgálja, elsősegélyben részesíti, majd átadják a sérülteket a török hatóságoknak.

Mukics Dániel jelezte azt is, hogy a Hunor tagjai a helyi távközlési rendszer összeomlása miatt nem tudnak hazaüzenni, de mindannyian jól vannak, kitartóan mentik a túlélőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.