Járvány

Bejutott a zikavírus Európába!

A zikavírus például microcephaliát okoz, ami komoly - többek között az agykoponya rendellenesen kis méretével és általában szellemi fogyatékossággal járó - veleszületett rendellenességeket eredményez. A vírus ellen nincs védőoltás.

2016.01.27 09:19ma.hu

Zikavírust találtak egy emberben Dániában is. A szúnyogok által Dél-Amerikában terjesztett veszélyes kór így már bejutott az európai kontinensre is, miután kiderült, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is van több olyan ember, aki megfertőződött a vírussal. A dán turista Közép- és Dél-Amerikában járt, ahol éppen járvány van, jelenleg az Aarhus kórházban kezelik, miután influenzaszerű tünetekkel orvoshoz került. Kedden már az olaszok is több betegről beszámoltak, mindegyikük Latin-Amerikából vagy a karibi térségből érkezett haza. Két esetről tudnak Spanyolországban, hárman fertőzöttek Angliában, és ketten Svájcban.

A várandós nőkre különösen veszélyes vírusjárvány Dél-, illetve Latin-Amerika egyes részein, ezen belül különösen Brazíliában van. A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, mivel itt nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, de nem zárható ki.

Magzatra veszélyes

A Zikavírus fertőzések 80 százaléka tünetmentesen zajlik, illetve jellemzően enyhe, magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegséget okoz. A betegség legfőbb tünetei a láz, fejfájás, gyakran az arcon kezdődő és a törzsre továbbterjedő kiütés, amit kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalom követ. Felmerült viszont a vírus magzatkárosító hatása a jelenleg zajló brazíliai Zikavírus-járvány kapcsán.

Az elmúlt két hónapban a brazíliai egészségügyi hatóságok az országban kialakult nagy kiterjedésű Zikavírus-járvánnyal időben és térben összefüggően nagyszámú, ún. microcepháliával született újszülöttet regisztráltak. A microcephalia egy olyan veleszületett rendellenesség, ami az agykoponya rendellenesen kis méretével és általában szellemi fogyatékossággal jár. Az egészségügyi hatóságok Brazíliában a múlt év végéig 2900-nál több microcephaliás újszülöttet jelentettek, ami lényegesen több a megszokott évi 150-200 esetnél. Az országban folyó vizsgálatok előzetes eredményei szerint a terhesség első 6 hónapjában történt anyai Zikavírus fertőződést követően magzati károsodás alakulhat ki, fennáll a mikrocephalia és egyéb veleszületett rendellenességek kialakulásának a veszélye.

Védtelenek vagyunk

A vírus fertőzött szúnyogok csípése során terjed az emberre. Emberről emberre nem terjed. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia. A megelőzés - azaz a fertőződés elkerülésének egyedüli módja - a szúnyogcsípés elleni védekezés az érintett területeken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.