A Salamon-szigeteknél

Hatalmas földrengés: elrendelték, majd vissza is vonták a szökőárriadót

Egy időre Ausztrália, Új-Zéland, Indonézia és a Fidzsi-szigetek térségében is fokozott készültséget rendeltek el.

2014.04.13 08:13MTI
Forrás: seismology.hu

Szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceánban fekvő Salamon-szigetek térségében helyi idő szerint vasárnap, miután 7,6-os erősségű földrengés történt a közelben.

A rengés középpontja mintegy 100 kilométerre volt a szigetektől, 29 kilométer mélyen. Az epicentrum a fővárostól, Honiarától nagyjából 323 kilométerre délkeletre található.

A cunamiriadó a Salamon-szigetek mellett Pápua Új-Guineára, Vanuatura és Új-Kaledóniára terjed ki, de még Ausztrália, Új-Zéland, Indonézia és a Fidzsi-szigetek térségében is fokozott készültséget rendeltek el.

A 7-esnél erősebb földrengések már komoly rombolást idézhetnek elő. A mostani esetében azonban áldozatokról, károkról az első jelentések nem szólnak.

Visszavonta a Salamon-szigetek térségében a vasárnap reggeli földrengés miatt elrendelt szökőárriadót az illetékes csendes-óceáni hatóság.

Az amerikai geofizikai intézet azt is jelezte, hogy a magas, 7,6-os erősségű földrengés (amelyet ráadásul az első jelentésekben még 8,3-asra tettek) valószínűleg nem okozott súlyos károkat a térségben.

A földrengés helyi idő szerint vasárnap reggel történt, középpontja a Salamon-szigetek fővárosától, Honiarától 323 kilométerre délkeletre volt, 29 kilométer mélyen.

A rengés után kiadott cunamiriadó a Salamon-szigetek mellett Pápua Új-Guineára, Vanuatura és Új-Kaledóniára is kiterjedt, sőt egy időre Ausztrália, Új-Zéland, Indonézia és a Fidzsi-szigetek térségében is fokozott készültséget rendeltek el.

A Salamon-szigetek térségében gyakoriak a földrengések. Tavaly februárban egy 8-as erősségű rengés tíz emberéletet követelt és házak ezreiben okozott károkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.