Minden idők legrosszabb májusi hiányadata?

Az MSZP továbbra is pótköltségvetést sürget

Az MSZP szerint a magánnyugdíjvagyon állami kezelésbe vonása nélkül 7 százalék körül lenne az idei költségvetési hiány, a szocialisták ezért továbbra is pótköltségvetés benyújtását sürgetik.

2011.06.09 11:28MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden közölte, hogy az előzetes adatok alapján az államháztartás első öt havi hiánya 724,2 milliárd forint volt, az éves előirányzat 105,4 százaléka.
   
Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: ez minden idők legrosszabb májusi hiányadata, a deficit öt hónap elteltével meghaladja az egész évre tervezettet, júniusra pedig további emelkedéssel számolnak a szakértők.
   
Az MSZP-s politikus kifejtette: a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vétele nélkül a hiány 7 százalék körül alakulna. Hozzátette, való igaz, hogy a magánnyugdíjvagyonnak köszönhetően a költségvetés többlettel zár majd, ez azonban egyszeri bevétel, vagyis a következő években nem jelent megoldást a büdzsének, elvétele pedig - mint mondta - rendkívül igazságtalan volt. Kitért arra is, hogy az áfa- és társaságiadó-bevételek elmaradnak a várttól.
   
A kormány gazdaságpolitikáját Burány Sándor úgy értékelte: az Orbán-kabinet annak ellenére növeli az államadósságot, hogy szavakban azt tekinti az ország legnagyobb ellenségének. Az MSZP képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy törölje el a hiányt újratermelő egykulcsos személyijövedelemadó-rendszert, és lásson hozzá a szerkezeti reformok kidolgozásához, ellenkező esetben ugyanis szerinte nincs esély a költségvetési egyensúlyra, és ennek árát az ország fogja megfizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.