Besugározták

Nagyot zuhant a japán folyó fizetési mérleg többlete

Jelentős mértékkel, éves összehasonlításban 34,3 százalékkal esett a japán folyó fizetési mérleg többlete márciusban, miután a március 11-i pusztító földrengés és az azt követő szökőár hatására csökkent a szigetország kivitele és nőtt a behozatal - közölte a japán pénzügyminisztérium csütörtökön.

2011.05.12 08:55MTI

A folyó fizetési mérleg többlete 1,68 ezer milliárd jen volt a harmadik hónapban. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 31,3 százalékos éves esésre és 1,75 ezer milliárd jenes többletre számítottak márciusban.

Márciusban a kivitel éves összehasonlításban 1,4 százalékkal csökkent, miközben az import 16,6 százalékkal nőtt. Tonoucsi Sudzsi, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities elemzője szerint a kivitel továbbra is gyenge és a japán gazdaság külföldről pótolja azokat a termékeket, amelyeket nem tud belföldön előállítani. Egyes üzemek ugyan növelték termelésüket, tehát a kilábalás irányába halad a gazdaság, de az áramellátás területén további kockázatok merülhetnek fel - mondta Tonoucsi.

A bizonytalanság csökkentése érdekében kívánatos volna, ha a jegybank további lépéseket tenne - értékelt az elemző. A japán jegybank államkötvények és vállalati eszközök vásárlásával igyekszik felgyorsítani a gazdasági növekedést.

A gyorssegély keretében a piacra pumpált pénz összegét áprilisban 10 ezer milliárd jenre növelte a jegybank. Ezen felül, évi 21,6 ezer milliárd jen értékben vásárol fel hosszú lejáratú államkötvényeket. A jegybank korábban nem zárkózott el a kötvényvásárlási program kiterjesztésétől, amennyiben a természeti csapások által sújtott üzemek lassabban térnek vissza a megszokott ügymenethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.