A várakozásoknak megfelel az emelés

Az Európai Központi Bank kamatot emelt

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25 százalékra emelte az euróövezeti irányadó kamatot az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa.

2011.04.07 13:54MTI

Előzetesen az elemzők is 25 bázispontos kamatemelést vártak.
   
Az euróövezeti kamat 2009 májusa óta - közel két éve - rekord alacsony szinten, 1 százalékon áll.
   
A szigorítást az infláció növekedése indokolja. Márciusban az euróövezetben 2,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedésének üteme, ami 2008 októbere óta a legmagasabb érték, és messze meghaladja az EKB inflációs célsávjának 2 százalékos küszöbértékét.
   
Az EKB irányadó kamata 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig a gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan folyamatosan csökkent, egészen 2009 májusig, amikor a jelenleg is érvényes 1,0 százalékot elérte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.