A katasztrófa sem indokolja a negatív hitelminősí

Japán: londoni elemzők szerint nincs ok leminősítésre

Fitch Ratings londoni elemzésében közölte: a súlyos földrengés- és szökőár-katasztrófa sem indokol negatív hitelminősítői lépést Japánnal szemben, tekintettel a japán gazdaság erőteljes finanszírozási hátterére

2011.03.16 13:12MTI

A londoni befektetési és elemző házak ugyanakkor eltérően ítélik meg a szerencsétlenség várható hatását az euróövezeti jegybank (EKB) kamatpolitikájára. Egyes citybeli vélemények szerint az EKB átgondolhatja kamatemelési terveit, más elemzők azonban úgy vélik, hogy az inflációs nyomás miatt már nem megfelelő a jelenlegi 1 százalékos EKB-kamat.
   
A Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében közölte: a katasztrófa várható gazdasági hatásai összességében nem lesznek olyan súlyosak, hogy negatív hitelminősítői lépés válna indokolttá Japán esetében.
   
A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Japán magasan elsőrendű, "AA/AA mínusz" szintű hosszú távú adósbesorolásainak fenntartásában döntő tényező, hogy a japán állam továbbra is folyamatosan és alacsony hozamokkal tudja magát finanszírozni a helyi adósságpiacról.
   
A Fitch szerint korai még megítélni a katasztrófa teljes gazdasági és költségvetési hatásait. Japánnak azonban magas hozzáadottérték-tartalmat előállító, sok lábon álló gazdasága van, erőteljes közintézmény-rendszerrel és szuverén finanszírozási rugalmassággal, s e tényezők alátámasztják azt a véleményt, hogy az ország a szuverén hitelképességére és az adóskockázati besorolására gyakorolt "drámaian negatív" hatások nélkül lesz képes felülkerekedni a történteken - áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

A Fitch a negatív tényezők között említette ugyanakkor, hogy a várható  költségvetési kiadások miatt "bizonyosan" felfelé kell majd módosítania a 223 százalékos bruttó hazai termék-arányos (GDP) idei év végi japán államadósság-rátát jósló saját előrejelzését. A hazai össztermékhez mért japán államadósság 2010 végén is már 210 százalék volt, messze a legmagasabb a fejlett ipari gazdaságok közül.
   
A hitelminősítő szerint a japán kormány "kivételes" finanszírozási rugalmassága lehetővé teszi az infrastruktúra újjáépítését és a szükséges költségvetési ösztönzést, ám a közadósság-ráta folytatódó növekedése a japán szuverén adósprofil további eróziójához vezethet, ami viszont végső soron mégis lefelé ható nyomást gyakorolhat majd a japán adósosztályzatokra.
   
A Fitch Ratings szerint a katasztrófa valószínűleg átírja a kormány középtávú államháztartási konszolidációs stratégiáját is, amelynek kitűzött célja a tavalyi pénzügyi évben mért, 6,4 százalékos GDP-arányos elsődleges államháztartási hiány megfelezése, vagyis 3,2 százalékra csökkentése lett volna a 2015-ös pénzügyi évre.
   
A hitelminősítő londoni elemzői szerint a katasztrófa miatt a japán gazdaság - amelynek teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben, szezonális kiigazítással számolva, éves szintre kivetítve 1,3 százalékkal csökkent - a Fitch által eredetileg várt idei első negyedévnél később kezd ismét növekedni.
   
A cég becslései szerint a katasztrófa által legsúlyosabban érintett térségek az éves japán GDP-érték 2,5 százalékát adják, ám az a kiterjedtebb térség, amely valószínűleg ugyancsak súlyos károkat szenvedett, hozzávetőleg 10 százalékkal részesedik a japán hazai össztermékből.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési csoport, a Barclays Capital 15 ezer milliárd jenre (több mint 180 milliárd dollárra) taksálta a földrengés- és szökőár-katasztrófa várható teljes kárösszegét. A ház számításai szerint ez a japán gazdaság évi összteljesítményének hozzávetőleg a 3 százaléka.
   
A Commerzbank szerdán Londonban kiadott elemzésében azt jósolta, hogy a földrengés "masszív" kihatásai jelentősen visszavetik a japán gazdaság növekedését az idei első félévben, sőt a ház szerint a második negyedévben - az elsőhöz mérve - akár visszaesés is lehetséges.
   
A cég elemzői szerint azonban a japán gazdaság már a harmadik negyedévben ismét "tisztes" növekedést produkál majd, egyrészt az újjáépítési kiadások serkentő hatása, másrészt a japán növekedést elsősorban vezérlő robusztus export miatt. A Commerzbank szerint Japán legfontosabb helyi külpiacán, Ázsiában továbbra is "nagyon élénk" marad a kereslet.
   
A japán gazdaságban változatlanul érvényesülő deflációs nyomás emellett lehetővé teszi, hogy a japán jegybank továbbra is bőséges likviditással lássa el a gazdaságot, és ha szükségessé válik, a jegybank várhatóan ki is terjeszti kormánykötvény-vásárlásait - áll a Commerzbank szerdai londoni elemzésében.
   
A cég mindent összevetve az idén 1,3 százalékos, jövőre 2 százalékos egész éves japán gazdasági növekedést vár.
   
Az euróövezeti kamatpolitikára várható hatásról eltérnek a londoni elemzői vélemények.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési és pénzügyi tanácsadó cég, a Capital Economics szerdai előrejelzése szerint a japán katasztrófa az EKB kamatpolitikai kilátásának "átértékelését" indokolja, tekintettel a piaci felfordulásra, valamint a nyersanyagárak csökkenésére, ami enyhíti a pénzügy-politikai döntéshozók inflációs aggályait.

A Capital Economics szerint a befektetők összességében arra a következtetésre juthatnak, hogy az EKB ódzkodni fog a szigorítástól egy olyan időszakban, amikor a japán jegybank ennek éppen az ellenkezőjét teszi a mennyiségi enyhítés kiterjesztésével.
   
A Commerzbank szerdai londoni elemzése szerint azonban a jelenlegi euróövezeti inflációs környezetben az 1 százalékos EKB-alapkamat "már nem megfelelő". A cég modellszámításai szerint valójában már most 2,25 százalékos jegybanki kamat lenne indokolt, és a Commerzbank elemzői azzal számolnak, hogy a valutauniós jegybank ezt a kamatszintet 2012 közepére el is éri.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.