Adtak, vettek

Tőzsde-para: vegyesen alakultak az árfolyamok az elmúlt héten

Vegyesen zárták a hetet a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei, egyrészt a kabinet által bejelentett intézkedési terv, valamint a nemzetközi hangulat, az olaj árának emelkedése befolyásolta a kereskedést.

2011.03.06 08:12MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22.935,89 ponton zárt pénteken, 110,87 ponttal, 0,48 százalékkal alacsonyabban az előző heti záró áránál. A heti forgalom 106,5 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 83,2 milliárd forint értékben születtek üzletek.

A hét elején a befektetők pozitív hangulatban várták a kormány intézkedési tervét, az árfolyamok emelkedését a nemzetközi optimizmus is támogatta. A kabinet bejelentését követően azonban csökkentek az árfolyamok kedden. A szakértők szerint a Széll Kálmánt Tervben kevés szó esett a konkrét lépésekről, a megvalósítás útjáról, módjáról, ezért a reformprogram ismertetése után lefelé mozdultak el az árfolyamok.

A gyógyszeripari részvények szereplésére a gyógyszer-támogatási rendszer tervezett módosításának bejelentése hatott, míg az OTP árfolyamát a bankadó kapcsán az befolyásolta, hogy a nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a bankadó változatlan formában fennmarad, azaz a költségvetés bevételei közé a bankadót "három évre, teljes összegben érdemes beszámítani".

Szerdára már megnyugodtak a kedélyek, kiegyensúlyozott volt a kereskedés, majd a pénteki OTP-gyorsjelentés előtti kivárás befolyásolta leginkább a magyar piacot. A BUX-indexet negatív irányba mozdította Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EIB) elnökének negatív kijelentése, amely szerint az EKB elégedetlen a magyar kormány jegybanki törvénnyel kapcsolatos álláspontjával. Ezért is nem követte a BUX-index nagyobb mértékben a világon tapasztalható pozitív hangulatot. Az OTP pénteken tette közzé tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését.

Az OTP Csoport az elemzői várakozásoktól elmaradó, 17,18 milliárd forintos adózott eredményt ért el tavaly a negyedik negyedévben, így a 2010. évi nettó profitja 117,88 milliárd forint lett. A negyedéves eredmény 15, az éves 22 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miközben az egyszeri tételeket figyelmen kívül hagyva - köztük a bankadó és a montenegrói bank goodwill leírása nélkül – a negyedéves nettó profit 56, az éves 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Szakértők szerint a nettó profit alakulása ellenére azért emelkedtek az árfolyamok, mert más mutatók és adatok alapján biztatónak értékelték a gazdálkodást, másrészt pozitívan fogadták azt a bejelentést, hogy az OTP várhatóan osztalékot fizet a tavalyi eredmény után.

A BÉT-en a vezető részvények vegyesen zárták a hetet. A 106,5 milliárd forintos összforgalomból az OTP részvények adásvétele 62,67 százalékot tett ki, a Mol 18,59 százalékkal, a Magyar Telekom 6,31 százalékkal, a Richter pedig 7,13 százalékkal részesedett.

Az OTP részvények egy hét alatt 2,87 százalékkal lettek olcsóbbak, 5.575 forintra esett az árfolyamuk. A Mol viszont 1,95 százalékkal 24.300 forintra erősödött.

A Magyar Telekom részvények ára 2,15 százalékkal 570 forintra nőtt.

A Richter 0,99 százalékkal 37.675 forintra gyengült, a másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 9,39 százalékkal 19.300 forintra esett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.920,85 pontos pénteki záró értéke 37,69 ponttal, 1,92 százalékkal volt alacsonyabb az egy héttel korábbinál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.