"Gyilkolnak" a bankok

Tetőtlenség a fejek felett: százezernél többen nem fizetik a jelzáloghitelt

Két év alatt megduplázódott azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek legalább 90 napja tartoznak a kölcsön visszafizetésével. A bankok többsége ugyan kínál megoldási lehetőségeket, de olyan feltételekkel, amelyeket a nem fizető adós már nem tud teljesíteni.

2010.12.21 14:39MR1- Kossuth

Az elmúlt másfél-két évben több mint kétszeresére nőtt a nem teljesítő jelzálogkölcsönök aránya a teljes hitelállományon belül. Egy nyáron készült felmérés még arról szólt, hogy legalább 90 ezer hitelesnek van 90 napon túli tartozása,de a helyzet azóta csak romlott, továbbra is magas ugyanis a munkanélküliség, és sokan csak most szembesülnek azzal, hogy a halasztási kérelem után újra fizetniük kell a törlesztőrészleteket.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője néhány napja a 180 percben számolt be a legújabb statisztikákról.
Azt mondta, körülbelül 105 ezer olyan 90 napon túli hiteles van, aki jelzáloghitel miatt került bajba. Végrehajtás körülbelül 16 ezer ingatlant érinthet, ez pedig egy féléves szám, azaz jelentős a növekedés a tavalyi év teljes 19 ezres végrehajtásához képest.

A bankok többsége ugyan kínál megoldási lehetőségeket, de olyan feltételekkel, amelyeket a nem fizető adós már nem tud teljesíteni. A szakértők szerint csak időleges megoldást nyújt a jövő áprilisig szóló kilakoltatási moratórium, valójában a végrehajtási szabályokon kellene változtatni. Segítséget jelenthetne a hónapok óta előkészítés alatt álló Nemzeti Eszközkezelő Társaság, ehhez azonban jó néhány milliárd forintos forrásra lenne szükség a költségvetésből.

PwC: az élet felülírta a korábbi becsléseket

A PricewaterhouseCoopers nem sokkal ezelőtt ismertette legfrissebb felmérését. Bunna Gyula, a tanácsadó cég igazgatója úgy kezdte a tájékoztatót, hogy az élet felülírta a korábbi becsléseket, a várakozásokkal ellentétben ugyanis nem lassult, hanem gyorsult a késedelmes fizetésbe esés dinamikája. Míg a lakossági hiteleken belül 2008 decemberében még 3 százalék volt a nem teljesítő kölcsönök aránya, mostanra ez elérte a 10,5 százalékot.


Egymillió ember szerepel a BAR-listán, és a 105 ezret is meghaladja a nem fizető jelzáloghitelek száma, ami az egy lakásban lakók átlagát nézve azt jelenti, hogy körülbelül negyedmillió ember lakhatása kerülhet veszélybe, ha lejár a jövő április közepéig szóló kilakoltatási moratórium. Egyre többen kerülnek olyan helyzetbe, hogy nem tudják fizetni tartozásaikat, és ez várhatóan jövő tavaszig még így is lesz.

Vannak olyanok, akiknek most fogytak el a tartalékaik, mások már korábban átütemeztették hitelüket sem tudják fizetni.

Az okok, amelyek oda vezetnek, hogy egy adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteit igen prózaiak: továbbra is magas a munkanélküliség, és a helyzet akkor is csak jóval később javul, ha beindul a gazdasági növekedés. A másik ok az erős svájci frank, a legtöbb adós ugyanis ebben a devizában vette fel hitelét, így az árfolyamingadozás több ezer forinttal is növelheti a havi kiadásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.