Fénylik, és arany

Fordult a kocka a jegybanki aranytartalékoknál

Az Arany Világtanács (World Gold Council) szeptember végi jelentéséből kiderül, hogy megfordult a trend a jegybanki aranyeladások terén, és a harmadik negyedévben több nemzeti bank is növelte aranykészletét. Ugyanakkor a magánbefektetők kezében először van több befektetési arany, mint a világ nemzeti bankjainak együttes aranytartaléka - tájékoztat a www.aranypiac.hu.

2010.10.06 10:09ma.hu

A legfrissebb WGC-adatok szerint főként ázsiai országok jegybankjai növelték aranytartalékaikat a harmadik negyedév folyamán. Banglades szeptemberben 10 tonna aranyat vásárolt a Nemzetközi Valutaalap készleteiből, míg Oroszország ezzel egy időben 668,6 tonnáról 726 tonnára (+8,59%) növelte aranykészletét.

A június végi állapothoz képest 15,5 tonnával (+18,45%) gyarapodtak a tájföldi és 11,2 tonnával (+6,8%) a Fülöp-szigeteki tartalékok. Fehéroroszország 1,5 tonna aranyat vásárolt, Tádzsikisztán 1 tonnát, Dél-Afrika 0,2 tonnát, Honduras, Malawi, Mauritius és Japán pedig egyenként 0,1 tonnát. Nigéria 21,4 tonnás aranytartalékával most tűnik fel először a statisztikákban. Jegybanki aranyeladások ezzel szemben csak kisebb mértékben történtek.

A világ második legnagyobb jegybanki aranyvagyonával rendelkező Németország 3.406,8 tonnás készletének 0,13%-át, 4,3 tonna aranyat dobott piacra. 3,2 tonnával csökkentek a kazah és 1 tonnával a pakisztáni tartalékok.

Mindeközben az eladósodott Görögország is igyekezett 0,5 tonna arany eladásával friss forráshoz jutni. A központi bankok aranytartalékának statisztikai idősorából egyértelműen kitűnik, hogy 2009 első negyedéve óta megfordult a trend, és a jegybankok nettó vásárlóként jelennek meg az aranypiacon.


Egy másik érdekes adat került nyilvánosságra

a Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (London Bullion Market Association, LBMA) Berlinben megtartott múlt heti éves konferenciáján.

Philip Klapwijk, a Gold Fields Mineral Services (GFMS) fémpiaci tanácsadó cég elnöke előadásában rámutatott, hogy a modern korban most először haladja meg a magánbefektetők kezében lévő aranyvagyon a nemzeti banki aranytartalékokat.

Míg a világ nemzeti bankjai az emberiség kezdete óta kitermelt aranymennyiségnek a 16%-át birtokolják, addig magánbefektetők a valaha kitermelt aranyvagyon 18%-a felett rendelkeznek. Az ágazati elemzéseken túl ékes tanúbizonysága a kisbefektetői aranyéhségnek egy a Financial Times-ban vasárnap megjelent hír. Eszerint a J.P. Morgan amerikai bankház a múlt hónapban újra megnyitott egy a 90-es években a működésből kivont trezorrészleget New York utcái alatt. Az amerikai nagybank az iShares Gold Trust tőzsdén kereskedett befektetési alap közel 100 tonnás aranykészletét őrzi.

A cikkből továbbá kiderül, hogy a J.P. Morgan nemrégiben Szingapúrban is trezorterem építésébe kezdett, valamint londoni székhelyű páncéltermek építését tervezi a Deutsche Bank és a Barclays Capital is.

A gazdasági lap információ szerint számos egykorvolt trezor nem alkalmas az újbóli üzembe állításra, mert időközben már más célra használják őket. Így például New Yorkban egy 1902-ben a J.P. Morgan számára épített aranyraktárban most étterem üzemel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.