"Meglepően jók"

Londoni elemzők: erősen javított amerikai növekedési jóslatok

Jelentősen javították az amerikai gazdaság növekedésére adott előrejelzéseiket londoni elemzők, akik szerint a legutóbb közzétett amerikai teljesítményadatok "meglepően jók" voltak.

2009.12.13 16:58MTI

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport hétvégén kiadott új, negyedéves prognóziséban azt írta: nem ért egyet azzal a konszenzusos piaci vélekedéssel, amely szerint a negyedéves amerikai növekedési ütemek 2010 végéig "beragadnak" 2,8-3,1 százalékos sávba.

A ház szerint a legutóbbi adatsorok azt jelzik, hogy az amerikai gazdaság összkibocsátásának növekedési üteme már az idei negyedik és a jövő évi elő negyedben áttör a 4-5 százalékos tartományba, vagyis még a Barclays Capital által eddig jósolt 4 százalékos - a konszenzusnál számottevően jobb - ütemet is meg fogja haladni. A cég elemzése szerint az újkori amerikai gazdaságtörténetben az összes mély recessziót robusztus kilábalás követte, és a Barclays Capital szakértői azt várják, hogy a mostani fellendülés is erőteljesebb lesz a konszenzusos várakozásnál. A ház szerint ennek egyik sokatmondó jele volt az újonnan benyújtott munkanélküliségi ellátási folyamodványok számának érzékelhető csökkenése.

Ezek száma az elmúlt fél évben 23,8 százalékkal - 1983 óta nem látott mértékben - esett vissza, és ez a folyamat még a Barclays Capital által most várt 4-5 százalékos negyedéves reálnövekedési ütemeknél gyorsabb fellendüléssel is összeegyeztethető lenne - áll az elemzésben. A bankcsoport szerint azonban az általa valószínűsített, konszenzus feletti amerikai növekedés egyik fő hajtóereje a termelés erőteljes fellendülése, annak nyomán, hogy a legutóbbi adatok tanúsága alapján markánsan lassul a raktárkészlet-leépítések üteme a vállalati szektorban.

Hasonló indokokkal jelentősen, az eddigi 3,5 százalékról 4,5 százalékra emelte az idei negyedik negyedévre adott, negyedéves összevetésű amerikai növekedési előrejelzését a JP Morgan. A bankcsoport a módosítást a legújabb kereskedelmi és raktárkészlet-adatokra alapozza. A cég egyelőre nem változtatott jövő évi amerikai prognózisain: a hétvégi elemzés szerint a JP Morgan szakértői tartják a 3,0 százalékos első negyedévi, illetve a 4,0 százalékos második negyedévi növekedésről szóló jóslatukat. A ház szerint ugyanakkor most már "kezdenek felfelé ható kockázatok érvényesülni" a JP Morgan által 2010 egészére érvényben tartott, 3,5 százalékos amerikai reálnövekedést valószínűsítő előrejelzésre is. A cég 2011 egészére az amerikai gazdaság 3,1 százalékos reálnövekedését jósolja.

Arra az évre mindazonáltal vannak borúlátóbb előrejelzések is a Cityben. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságkutató központja - decemberre szóló havi globális előrejelzésében azt írta: a jövő évi amerikai növekedésre ható, várhatóan kedvező jelenségek mögött továbbra is ott van az amerikai magánszektor gyengesége.

Az amerikai fogyasztó változatlanul adósságai leépítésével és pénzügyi mérlegének rendbetételével lesz elfoglalva, és ahogy az élénkítő programok kifutnak, az amerikai gazdasági növekedés ismét lassulni fog - áll az EIU legújabb prognózisában.

A cég londoni elemzői mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy az amerikai GDP-növekedés 2011-ben csak 1,3 százalékos lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.