Előre fizető mérővel is segítenének

50 ezres támogatás az áram nélkülieknek

Azok a krízishelyzetben lévő személyek, akiknél múlt év szeptember 30-át követően kikapcsolták az áramot, 50 ezer forint támogatást kaphatnak, és a visszakapcsolás után - ha az műszakilag lehetséges - előre fizető mérőt szerelnek fel a lakásaikban - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

2009.11.17 07:00MTI

A kormány idén júniusban hozott rendeletet a krízishelyzetben lévő személyek támogatásáról. Ilyen személynek minősült az, aki a munkahelyét múlt év szeptember 30-át követően veszítette el, a jövedelme a tavaly szeptemberihez képest legalább 20 százalékkal csökkent, illetve a lakástörlesztése - ugyan csak tavaly szeptemberhez mérve - több mint 20 százalékkal emelkedett.

A kormány az új rendeletében krízishelyzetben lévő személynek ismeri el azt is, akinél az áramszolgáltatás idén november 15-én szünetelt, feltéve, hogy a szolgáltató 2008. szeptember 30. után kapcsolta ki a villanyt. A krízishelyzethez szükséges az is, hogy a lakásban ne legyen vezetékes gáz, illetve ha van, akkor azt is kikapcsolta annak a szolgáltatója.

A távfűtéses lakásban élőknek ez a támogatás nem jár, aki viszont jogosult rá, annak az elektromos szolgáltatója 50 ezer forintot kap támogatásként. A szolgáltató előbb megkeresi a krízis helyzetben lévőt, és megállapodik vele a tartozás részletekben történő kifizetéséről. Ezután előre fizető mérőt szerel fel az illetőnél. Ha ez műszakilag lehetetlen, akkor pedig egy kis teljesítményű automatával összekapcsolt, hagyományos mérőt kap az ügyfél, a hálózatba történő visszakapcsoláskor.

A kapott 50 ezer forintos támogatásból előbb 20 ezer forintot a tartozásra számol el a szolgáltató, a többivel az előre fizető mérőt tölti fel. A rendelet vasárnap lépett hatályba, így elvileg hétfőtől igényelhető ez a támogatás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.