Venezuela növelné a hordónkénti árat

Chavez 100 dolláros olajárat szorgalmaz

Hugo Chavez venezuelai elnök együttműködésre kéri Oroszországot annak érdekében, hogy a kőolaj hordónkénti ára emelkedjen 100 dollárra.

2009.06.21 15:39MTI

A venezuelai államfő levélben fordul Dmitrij Medvegyev orosz elnökhöz. Ebben kifejti, hogy a nagy olajtermelő országoknak közös erőfeszítéseket kell tenniük az áremelkedés érdekében. 

A levelet Ramon Carrizalez alelnök adja át Medvegyevnek hétfőn Moszkvában, jelentette be Hugo Chavez. Venezuela exportbevételeinek 93 százaléka olajeladásból származik. Az energiahordozó ára a tavaly júliusban elért 145 dollár körüli csúcsról a gazdasági válság hatására 53 százalékkal visszaesett. 

Pénteken a nyugati féltekén irányadó amerikai WTI referenciafajta 69,55 dolláron zárt a New York-i árutőzsdén, Londonban a Brent könnyűolaj záró ára 69,19 dollár volt.
 
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tavaly szeptemberben a kitermelés napi 4,2 millió hordós csökkentéséről hozott döntést, és a szervezethez nem tartozó államok - mint például Venezuela és Oroszország - is kevesebb kőolajat értékesítenek a világpiacon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.