Idegenforgalom

Kezdeményezik a légitársaságok tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó szabályok szigorítását

Az ITAKA egyik csoportja hétvégén Budapesten rekedt, mert a járatukat üzemeltető légitársaság gépe meghibásodott.

2024.07.09 10:07MTI

Kreiter Gábor, az ITAKA Utazási Iroda ügyvezető igazgatója mint a Magyar Utazási irodák Szövetségének (MUISZ) kiutaztatási bizottságának tagja kezdeményezi a légitársaságokra vonatkozó szabályok szigorítását a bizottság ülésén - közölte az utazásszervező cég hétfőn az MTI-vel.

A társaság azért szorgalmazza a változtatást, mert a légi járatok késése jelentős veszteségeket okoz az utazásszervezőknek, amelyeknek nincs hatáskörük az ilyen esetekre. Az ITAKA a közlemény szerint azt akarja elérni, hogy a légitársaságokat is legalább olyan szigorúbban szabályozzák, mint az utazásszervezőket, rájuk is kiterjedjen a tájékoztatási kötelezettség. "A légi közlekedés állapota az utóbbi időben kritikus, a késések egyre gyakoribbak, és ez jórészt a földi kiszolgálók felelőssége" - írták.

Az ITAKA egyik csoportja hétvégén Budapesten rekedt, mert a járatukat üzemeltető légitársaság gépe meghibásodott, a péntek délutáni felszállást ezért többször is el kellett halasztani. A Tailwind repülője végül vasárnap reggel indulhatott el Törökországba, addig az ITAKA munkatársai folyamatosan tájékoztatták az utasokat a fejleményekről, és a jogszabályi kötelezettségeiken túl is mindent megtettek, hogy az eset mindenki számára megnyugtató módon rendeződjön - tették hozzá.

"A vonatkozó jogszabályban felsorolt tájékoztatási és kártérítési kötelezettségen túlmutatva azonnal értesítettük a járatra várakozókat, megadtunk minden információt az utasoknak, több - korábban felsorolt - alternatívát is felkínálva nekik" - írták, példaként említve, hogy felajánlották a teljes visszatérítést, illetve a kedvezményes átfoglalási lehetőséget is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.