Gazdaság

A Richter megvásárolta a BCI Pharmát

A vállalatot 2013 márciusában Dominique Surleraux és Elisabeth Picou alapították.

2024.06.19 22:48MTI

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

A közlemény szerint a tranzakcióban megállapított vállalati érték 12 millió euró, aminek kifizetése a következő években teljesítendő fejlesztési mérföldkövekhez kötött.

A kináz kutatásában szerzett szakértelmére alapozva a BCI rendkívül értékes preklinikai jelölt molekulákat fedezett fel - fejtette ki a közleményben Turek Péter, a Richter nőgyógyászati üzletágának (WHC) igazgatója. Ez az akvizíció hozzájárul ahhoz, hogy az eredeti kutatási tevékenységüket a nőgyógyászatra is kiterjesztve kialakítsák annak kereteit Liege városában.

A tájékoztatás szerint a BCI Pharmát 2013 márciusában Dominique Surleraux és Elisabeth Picou alapították. A molekuláris modellezés segítségével a BCI igen magas szelektivitású célzott kináz inhibitor tulajdonsággal bíró új molekulákat, vegyületeket tervezett meg és hozott létre, javítva a betegekben a betegbiztonsági és tolerábilitási profilt. 2017 szeptemberében a társaság Series A értékpapír kibocsátása útján tőkét emelt a Noshaq és egyéb belga magánbefektetők bevonásával, székhelyét áttette Belgiumba és egy biológiai laboratóriumot alakított Liege városában. Jelenleg a társaság két telephellyel rendelkezik, a gyógyszerkémiai egység Montpellierben, Franciaországban van, míg a biológiai kutatócsoport Liegeben, Belgiumban található.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában, valamint Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A tavaly év végén 4,3 milliárd euró (4,7 milliárd dollár) tőzsdei értékkel bíró vállalat 2023-ban mintegy 2,1 milliárd euró (2,3 milliárd dollár) konszolidált árbevételt ért el. A társaság termékpalettája számos fontos terápiás területet - nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri - ölel fel.

A Richter részvényeivel a prémium kategóriában kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A részvény szerdán 9270 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 9965, a legalacsonyabb 8235 forint volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.