Üzlet

Romániai céget vásárol fel Andrej Babis, volt cseh miniszterelnök vállalata

A 2007-ben alapított, kolozsvári székhelyű East Grain SRL fő tevékenysége a gabonával és az olajos magvakkal folytatott kereskedelem.

2024.05.10 18:20MTI

Romániai céget vásárol fel Andrej Babis, volt cseh miniszterelnök vállalata - írja az economedia.ro.

Az akvizíciót, amelynek során az Agrofert megszerzi az East Grain SRL többségi részvénycsomagját, jóváhagyta az Európai Bizottság. Az Agrofert részben tőkeemelés által lesz a 65 százalékos részvénycsomag birtokosa. "Ez az elmúlt év legfontosabb külföldi befektetése a romániai agrárüzletágban" - idézi az economedia.ro az East Grain közleményét.

A 2007-ben alapított, kolozsvári székhelyű East Grain SRL fő tevékenysége a gabonával és az olajos magvakkal folytatott kereskedelem, de raktározással és logisztikai szolgáltatásokkal is foglalkozik.

"Az Agrofert beruházása az East Grain dinamikáján alapul, melynek a forgalma az elmúlt 5 évben átlagosan 22,5 százalékkal nőtt" - közölte a kolozsvári cég.

Az East Grain árbevétele egy évtized alatt több mint a tízszeresére nőtt, a 2013-as 64 millió lejről (4,99 milliárd forint) a 2022-es 714 millió lejre (55,73 milliárd forint).

A cseh Agrofert Közép-Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalata, műtrágyagyártással is foglalkozik. A cégnek Csehországon kívül Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában vannak érdekeltségei.

Az East Grain SRL magyar tulajdonban van, többségi részvényesei az East Consulting és az IKB Capital Invest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.